Recept Kállay Bori ajánlásával

Töltött káposzta

Egressel savanyított töltött káposzta, oldalassal.

Hozzávalók: 1 nagy és egy kis fej édes káposzta, 80 dkg darált sertésdagadó, 1 koszorú sertésoldalas, 1 kg. fagyasztott vagy nyers egres, 3 marék rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, liszt, olaj, só, bors, 1 kiskanál pirospaprika.

Az oldalast darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk, kevés olajon, hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük… A két káposztatorzsát kivágjuk, a többit forrásban lévő, ecetes-sós vízben picit megabáljuk, a nagyobbikat leveleire szedjük, a kisebbiket szálasra vágjuk, majd félretesszük… Elkészítjük a tölteléket: darált dagadó, rizs, fokhagyma, vöröshagyma apróra vágva, só és bors. Jól összegyúrjuk egy dl langyos vízzel. Majd evvel töltjük meg a káposztaleveleket. Egy nagy lábos alját vékonyan kizsírozzuk, belehelyezzük a szálas édes káposztát, meghintjük liszttel, pirospaprikával, majd sűrűn beterítjük kb. 50 dkg egressel. Ennek tetejére helyezzük az oldalasokat, majd erre a töltelékeket, s mindezt beterítjük egy sor szálas káposztával, meghintjük liszttel, majd az egészet beterítjük a maradék egressel. Az egészet „felöntjük” annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a töltelékeket és az oldalasokat óvatosan kivesszük, a többin egyet „rottyantunk”, és utána visszatesszük a töltelékeket és az oldalasokat.

Nagyon üdítő nyári étel, hidegen is fogyasztható. Jó étvágyat kíván szeretettel Kállay Bori.

 

Tovább, a Kállay Borival készült interjúra »