Spenótkrémmel töltött hagymás palacsinta
Rudolf Péter kedvenc étele
Hozzávalók (4 palacsintához): 40 dkg spenót, 2 tojás, 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 4 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só és bors, ízlés szerint, 1 evőkanál napraforgóolaj.
A sajtmártáshoz: 15 dkg gomolyasajt, 5 dkg vaj, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 dl tej, 1 dl (száraz)fehérbor, só és bors, ízlés szerint.
Forró, sós vízben megfőzzük a spenótot, majd leszűrjük és kihűtjük. A tojásokkal, a liszttel, a tej felével, a fokhagymával botmixer segítségével krémesítjük. Megsózzuk, majd borsot darálunk rá.
A maradék tejjel sűrű palacsintatésztát keverünk, majd palacsintasütőben négy palacsintát sütünk. Mindegyik közepére egy-egy evőkanálnyi spenótkrémet teszünnk, majd a tészta széleit behajtogatjuk.
A sajtmártás készítésekor megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a villával tört gomolyát. Amikor a sajt megolvadt, hozzáadjuk a lisztet, kevergetve összedolgozzuk, végül enyhén megpirítjuk. Beleöntjük a tejet és a bort, majd összeforraljuk. Végül ízesítjük: borsot darálunk rá, szükség esetén sózzuk.
A sajtmártással leöntött palacsintákat néhány percig tűzálló tálban forróra hevítjük, majd melegen tálaljuk.