Csirkepörkölt galuskával

csirkeporkolt-galuskaval

Tóth István receptje

A pörkölthöz: 5-6 evőkanál napraforgóolaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 egész csirke feldarabolva, 1 csapott evőkanál csemege pirospaprika, só, paradicsom, paprika. A galuskához: 50 dkg búza finomliszt, 3 tojás, egy csipet só, 2 dl víz. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük. Beletesszük az összevágott húst, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, mely épp nem lepi el a húst. Ezután ismét feltesszük a tűzre, majd ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, s beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Körülbelül 40 percig, fedő alatt puhára főzzük. Ha főzés közben esetleg elfőne a leve, azt kevés vízzel pótolhatjuk. A galuskához egy nagy lábosban vizet forralunk. Egy tálban összekeverjük a feltört tojásokat, a sót és az előre kimért víz felét, hozzáadjuk a kimért liszt felét és azt fakanállal hozzádolgozzuk. Ezt követően felváltva adunk a masszához vizet és lisztet, míg sima tésztát nem kapunk. A lobogó vízbe galuskaszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát. Amikor megfőtt, leszűrjük, leöblítjük, majd a csirkepörkölttel tálaljuk.