Zamárdi szabadstrandja vonzza a családokat

Zamárdi


Az üdülőváros polgármestere, Csákovics Gyula bizakodó, szerinte a Balaton olyan turisztikai célpont, amely folyamatos fejlődést mutat. Zamárdiban is az tapasztalható, hogy a szállásadók és a vendéglátósok forgalma a járványhelyzet múltán ígéretesen növekszik.  A fejlesztésekről és a nyári programokról Zamárdi első emberét kérdeztük.

– Az itt élők milyen fejlesztéseknek örülhettek a közelmúltban?

– Az elmúlt két évben is folyamatosan fejlesztettünk. A többfunkciós kiállító- és bemutatóteret tavaly adtuk át. A külső üzemeltető által működtetett kulturális helyszín pályázati pénzből valósult meg, egész éven át nyitva tart, s otthont ad különböző kulturális rendezvényeknek, könnyű- és komolyzenei, valamint irodalmi eseményeknek, képzőművészeti kiállításoknak. Úgy gondolom, még az idén közkedvelt kulturális centrummá válik. 

   A 12 férőhelyes bölcsőde teljes egészében pályázati pénzből valósult meg, és ősztől már fogadhatja a kicsiket. Harmincan jelentkeztek eddig. Egy városnak a jövőbe vetett hitét mutatja egy ilyen intézmény, ráadásul munkahelyeket is teremt, s lehetőséget biztosít a fiatal házasoknak, hogy visszatérhessenek a munka világába. Jelzi, hogy a városnak van megtartó ereje. Régóta igény volt a bölcsire.

   Idén a pandémia előtti időszak büdzséjét alapul véve 500 millió forintos fejlesztést terveztünk be a költségvetésbe. Azonban hiába van fedezet, sok a bizonytalansági tényező, szinte napokra kapunk új árajánlatot, folyamatosan módosítani kell a pályázatnyertes kivitelezővel a szerződést. Az elmúlt időszakban is volt számos probléma, volt olyan, hogy karanténba kerültek a kivitelezők, nem kaptak építőanyagot. Ez most felerősödött, elszaladtak az árak és áruhiány is mutatkozik. A háborús helyzet miatti vis maior ma a szerződésekben bizony gyakori dolog. 

   Az üdülőterületen több utcát aszfaltoztunk, elkészült a parti sétány, autóparkolót adunk át. Korszerűsítjük a fizető parkolókat, a régi murvás területek térkőburkolatot kapnak. A településbe fektetünk be, illetve forgatunk vissza minden bevételt.

– Köszönetet mondott a képviselő-testület a lakosságnak az ukrán menekülteknek nyújtott tárgyi és anyagi segítségért. Milyen feladatokat rótt az önkormányzatra a menekültek fogadása?

– Itt laknak, itt a szállásuk. Körülbelül kétszázan érkeztek Zamárdiba, anyák kisgyerekekkel. Ez feladatellátási kötelezettséget róttak ránk, háziorvosok, védőnők dolgoztak éjjel-nappal, szűrték őket, egészségügyi vizsgálatokat. Az önkormányzat a saját költségén biztosított orvost, gyógyszert, élelmiszert. Gondoskodtunk az elhelyezésükről, a lakosság is segített. Ahogy az ország, úgy Zamárdi is becsülettel helytállt a menekültek ellátásában.

– A városi szabadstrand több alkalommal megkapta a balatoni Kék Hullám Zászlót. Mit jelent ez az elismerés? 

– Örülünk, hogy megkaptuk a zászlót, ami ötcsillagos minősítést jelent, de persze kötelezettségeket is. Egy ilyen szabadstrandnak a működtetése, fenntartása rengeteg költséggel jár, attól kezdve, hogy egyre nehezebben kapunk munkaerőt. Emelkednek az igények, ugyanazokat a szolgáltatásokat várják ma már a szabadstrandon, mint egy fizetősön. Azonban itt minden ingyenes, a vizes blokkokoktól kezdve a wifiig.

   Zamárdi a háromkilométeres szabadstrandjával kuriózum, mi vagyunk a Balaton-parton az egyetlen ekkora szabadstranddal rendelkező település. Büszkén mondom, hogy nagyon sok olyan családnak biztosít Zamárdi ingyenes strandolást, amelyek nem tudnák megfizetni a többezer forintos strandbelépőket.

– A régió legnagyobb fesztiváljának, a Balaton Soundnak 2007 óta nyújtanak helyszínt minden nyáron…

– A járvány elmúltával felerősödött az igény, hogy ismét legyenek rendezvények. Az itt élők érzékelték, hogy a járványhelyzet bevételkiesést okozott, és emiatt nem tudunk olyan fejlesztéseket megvalósítani, amilyeneket az előző években produkált a város. Még 2019-ben két feltételt szabtam a fesztiválok megrendezése elé: kérjünk magasabb területbérleti díjakat, a Balaton Sound időpontja pedig a korábbiaknál legyen hamarabb. A következő három évre így szerződtünk: a területbérlet a korábbi háromszorosára, 150 millióra emelkedett, a rekultivációs költségekre pedig 90 milliót fizetnek a szervezők. Ez két részletben érkezik, az első a szerződéskötéskor, idén év elején. Ezt már el is költöttük, a parti sétány térkövezését folytattuk belőle, a szezonkezdetre el is készült. A második részletet a rendezvény után utalják át. A parkolásért kérünk még külön ötmillió forintot. A szervezőre van bízva, hogy beszedi vagy kifizeti a parkolási díjat. Változás a korábbiakhoz képest, hogy vasárnaponként nem lesznek rendezvények. 

   Korábban javasoltam a képviselő-testületnek, hogy kérjük ki az emberek véleményét, mivel 2019-ben nem volt egyértelmű, kell-e a településnek egy ekkora rendezvény. Minden 18. életévét betöltött zamárdi lakos és minden tartózkodási címmel rendelkező nyaralótulajdonos kapott egy levelet a kérdéssel, hogy a kialkudott feltételekkel tartsák-e meg a fesztiválokat. A leadott válaszokat közjegyző hitelesítette. 

   Számomra is meglepő módon 60 százalékos volt a visszajelzés, s a válaszolók 80 százaléka támogatta a rendezvényeket. Az emberek tehát arra szavaztak, hogy térüljenek meg a város kieső bevételei. Azt gondolom, nézték a saját érdekeiket is, hiszen a Balaton Sound idején a szállástulajdonosok, a vendéglátósok, a kereskedők bevételei is nőnek. Azt is jelezték, hogy a városvezetés ne emeljen adót. Zamárdiban 2004 óta nem emeltünk építményadót, nálunk ez az országos maximum fele. 

   A Balaton Sound indította a sort június végén, utána következik az új rendezvényünk, a ZamJam július végén, augusztus végén pedig a strandfesztivál. Tavaly először jelentkezett sportrendezvényként a Balaton-átevezés. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, és nagyon sikeres rendezvényt bonyolítottunk le, több ezer fő részvételével. Idén már kétnaposra szervezzük, egy parti sportprogrammal kiegészítve. Gyökeret vert Zamárdiban ez a program is.