ZALAERDŐ Zrt. – Erdészek az erdőért!

Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. fő feladatának tekinti a kezelésében lévő, kiváló minőségű erdők megőrzését, gyarapítását, kezelését, az engedélyezett fakitermelések és erdőfelújítások szakszerű végrehajtását.

Erdészeink egyidejűleg biztosítják az erdők hármas – védelmi, gazdasági és közjóléti – szerepét. A társaság főbb tevékenységei közé tartozik egyebek mellett a mag- és csemetetermelés, az erdő- és vadgazdálkodás, a fafeldolgozás és az erdeivasút-üzemeltetés.

Mindezen szakmai tevékenységek mellett közjóléti feladatokat is ellát a Zalaerdő Zrt. Mindazoknak kínálunk szabadidős programokat, akik szívesen járják a természetet, szeretik és tisztelik környezetünket. Közjóléti létesítményeink a megye egész területén megtalálhatók. Jelentősebbek és leginkább látogatottak a nagykanizsai, a lenti és a zalakarosi parkerdő, a Szentpéterföldei-tó, Letenye térségében a Budafai Arborétum és a Kistolmácsi-víztározó, Zalaegerszeg térségében az Azáleás-völgy, a Csácsbozsoki Arborétum és a Sohollári-völgy. A megyébe látogatók kilenc szállásunk közül válogathatnak kedvükre. Erdei vasúthálózatunk 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren, Lenti és Kistolmács között kirándulókat is szállít. Lentiben, a Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomásán tekinthető meg a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című vadgazdálkodási, fűrészipari, erdészet- és vasúttörténeti állandó kiállításunk. A négy szakmai ágazat zalai történetét látványos anyagok mutatják be három teremben.

Az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában és a csömödéri Zakatoló Erdészeti Erdei Iskolában erdei környezetben, játszva tanulhatnak a gyerekek a szakértő erdészek által vezetett foglalkozásokon. Erdei iskoláink működtetésének egyik kiemelt célja, hogy az erdők, a környezet fontosságát, a család által közvetített értékeket még jobban tudatosítsa a gyermekekben, s ezáltal erősítse a felnövekvő generációkban a természet iránti szeretetet és tiszteletet. További célunk, hogy a fiatalok közelről megismerkedjenek az erdészek munkájával, mely az erdő minden életszakaszát felöleli: a csemetetermeléstől a fakitermelésig.