Zalaegerszegen az eredmények a közösség erejét mutatják

Zala megye

Újonnan alapított, illetve folyamatosan bővülő cégek, 4000 új munkahely: a Zalaegerszegen négy éve útnak indított gazdaságfejlesztési program sikeresnek bizonyult. Hamarosan átadják a járműipari tesztpálya első ütemét, és épül az M76-os gyorsforgalmi út is. Balaicz Zoltán polgármesterrel beszélgettünk.

− Azt, aki évek óta nem járt a zalai megyeszékhelyen, sokhelyütt meglepetés érheti: kicsinosított középületek, bővülő vállalatok, újonnan megjelenő szolgáltató és kereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek, új építésű társas- és családi házak jelzik a dinamikus fejlődést.

− Az ipari beruházások, a városfejlesztési programok elismeréseket hoztak Zalaegerszegnek, hiszen 2018-ban Az év ipari parkja és Az év fogyasztóbarát települése címmel gazdagodott, a Virágos Magyarországért versenyen pedig Miniszterelnöki Díjban részesült a város. De nyomban hozzáteszem, az eredmények egy közösség, a város közös sikerét jelentik.

Jelenleg zajlik a belváros legnagyobb közparkja, a Vizslapark teljes megújítása, a Gébárti-tó partján épül a Boldogasszony-kápolna, Makovecz Imre hajdani tervei alapján. A TOP keretében valamennyi háziorvosi és gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálatnak otthont adó épület, szociális intézmény megújult, emellett pedig a város nevelési-oktatási intézményei is folyamatosan korszerűsödnek. Az arányos városfejlesztés jegyében jelentős infrastrukturális beruházások történtek az egyes településrészeken, melyek 2019-ben is folytatódnak. A Modern Városok Program részeként az ünnepélyes alapkőletételt követően elkezdődött Zala megye történetének legnagyobb beruházása, a Zalaegerszeget a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével, az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. A 170 milliárd forintos beruházás sok évtized után végre a zalai megyeszékhelyet is bekapcsolja az országos közlekedési vérkeringésbe. Az utaknál maradva: tervezési szakaszban van az M8-as úttal, vagyis Ausztriával összekötő út nyomvonala is.

− Hol tartanak a Modern Városok Program további elemeit illetően?

− Készülünk az új uszoda és városi strand alapkőletételére: a kormány támogatásának köszönhetően idén megkezdődhet 9,5 milliárd forintos beruházással az új, ötvenméteres, tízpályás, lelátós uszoda, tanmedence és külső strandmedence építése. Az Alsóerdőn kialakítandó sport- és rekreációs központ programja megkezdődött az alsóerdei vendégház felújításával. Megújult a Mária Magdolna-plébánia épülete, lezajlott a régészeti feltárás a Batthyány utca és a Várkör utca között. E körhöz, azaz a történelmi belváros rekonstrukciójához tartozik a Göcseji Múzeum és a Mária Magdolna-templom felújítása, az új orgona beszerzése, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont felépítése, új parkolók kialakítása, a Kvártélyház és a levéltár épületének, a volt KISZÖV székháznak felújítása. A Vásárcsarnok mellett kialakítjuk a kézműves termékek helyi piacát, valamint megújul a botfai Erdődy−Hüvös-kastély is. Az előkészítés és a tervezés már megtörtént, így reményeink szerint idén indulhat a Logisztikai és Konténerterminál kialakítása is.

− Január közepén jelentették be, hogy megújul a város kőszínháza, szintén a Modern Városok Program részeként. Mikor kezdődik a munka?

− A kormány 2018 végén döntött arról, hogy 255 millió forintot biztosít arra, hogy megterveztessük a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház épületének felújítását. A korszerűsítés a Ruszt József térre és a színészházra is vonatkozik. Ha minden rendben zajlik, legkorábban 2022-re fejeződhetnek be a munkálatok. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, pontosan mennyibe kerül a teljes beruházás, mai árakon körülbelül 3,5 milliárd forint lenne a költség.

− Beszéljünk a legjelentősebb, nemzetközi szempontból is meghatározó beruházásról, a járműipari tesztpályáról.

− Az első ütem átadása 2019 tavaszán várható. Elkészült már a fogadóépület − amely szakmai konferenciák helyszíne lehet −, valamint a tesztpálya használók bázisául szolgáló műszaki épület, továbbá a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya. Megépült a smart city zóna első része is. Az első felhasználók, az első tesztelő cégek már meg is jelentek a városban. E beruházáshoz kapcsolódik, hogy Magyarországon Zalaegerszeg lett az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa. Ennek köszönhetően, illetve ennek előkészítéseként Budapest mellett első vidéki helyszínként a zalai megyeszékhelyen indult el a 4G+ szolgáltatás.

− Több, országos hírű, szórakoztató programnak is otthona a település. Elmondható, hogy a zalai megyeszékhely egyre kedveltebb turisztikai úti cél? Hová és milyen rendezvényekre invitálják a szórakozni vágyókat?

− Évről évre nő a vendégéjszakák száma, tehát az adatok is azt mutatják, hogy egyre több látogatót vonz a város. Kedvelt kirándulóhely a TV-torony, a Parkerdő, a Gébárti-tó, az Alsóerdő az Aranyoslapi-forrással és az Azáleás-völggyel, továbbá hazánk első szabadtéri néprajzi múzeuma, a Göcseji Falumúzeum, illetve a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. Zalaegerszeg pezsgő kulturális, művészeti és sportélete egész évben változatos rendezvények sorát nyújtja, s minden hónapra ajánlunk egy-egy nagyszabású, szabadtéri forgatagot. A nagyobb rendezvények mellett számos koncert, kiállítás, színházi előadás szövi át a dolgos hétköznapokat és a kimondottan feltöltődésre szánt hétvégéket.