ZÁÉV Zrt. az építő mester – hét évtized a magasépítésben

ZÁEV – Uszoda

Az egyre gyarapodó szellemi tőke és megbízható teljesítőképesség együttesen jelenti a minőségi garanciát, egyúttal a ZÁÉV Zrt. biztos jövőjét. A több mint hetven éves múltú zalaegerszegi cég az ország egyik meghatározó magasépítő vállalkozása. Eredményeikről és célkitűzéseikről Dormán József vezérigazgatóval beszélgettünk. 

‒ Több mint hét évtizedes múltja van a cégnek, amely az ország egyik meghatározó vállalkozása a magasépítés területén. Mi a ZÁÉV Zrt. sikerének titka?

‒ Valóban több mint hetven éve építjük, szépítjük az ország számos régióját. Szakembereink keze nyomát viseli számos ipari és kommunális létesítmény, oktatási, egészségügyi, szállodai centrum, köz- és lakóépület. Büszkén tekinthetünk vissza az elmúlt évtizedekre. Meggyőződésem, hogy cégünk sikerének titka elsősorban a munkatársakban rejlik. Kimagasló a kollégáink szakmai felkészültsége. A mögöttünk álló több mint 70 év tudása, tapasztalata, amit ez a cég átörökített, nagy mozgatórugója a mostani fejlődésnek is. Csapatunk folyamatosan bővül, és mára országos hírűvé tette a ZÁÉV-et. 

‒ Az ország mely területén érdekelt a cég?

‒ Zala, Vas, Somogy és Baranya megyében meghatározó projektjeink vannak, de dolgozunk a központi régióban, Budapesten és Pest megyében, illetve Bács-Kiskun megyében is. A székhelyünk Zalaegerszegen van, Budaörsön területi igazgatóságot, Pécsett területi főmérnökséget, Kaposváron fióktelepet működtetünk. Munkatársaink száma meghaladja a 400 főt. A portfóliónkat betonelem-előregyártó üzem, transzportbeton üzem, villamoselosztó-gyártó üzem, erős- és gyengeáramú kivitelező és gépészeti kft. alkotja. 

‒ 2020. május 1-jén vette át a stafétabotot elődjétől, Peresztegi Imrétől, aki elnökként továbbra is részt vesz a cég életében, éppen egy nehéz időszak kellős közepén…

‒ A pandémia első szakaszában, azaz valóban nem egyszerű időszakban vettem át a céget. Intézkedéseket kellett hoznunk annak érdekében, hogy a munkatársaink egészségét megőrizzük. Voltak fennakadások külföldi anyagbeszállításokban, ezek okoztak csúszásokat, de tudtunk folyamatosan működni, teljesíteni. A megrendelésállomány visszaesett, de nem váltunk meg senkitől, bíztunk abban, hogy a kormány által ígért gazdaságélénkítő csomag életbe lép. Ez szeptemberben megtörtént, és meghozta a várt fellendülést.

‒ A cég jelmondataként írtuk egy korábbi lapszámunkban, hogy „aki épít, az egyben optimista is”. Volt ok erre a fajta optimizmusra az elmúlt évben, években? 

‒ Az üzleti tervben meghatározott éves célokat tavaly júniusban módosítani kellett a járvány miatt, az újakat sikerrel teljesítettük. Erre az évre pedig már növekedést tervezett az igazgatótanács. Minden alap megvan ahhoz, hogy ezt is teljesíteni tudjuk. Forgalmunk visszaesett 2019-hez képest, de ebben az évben már optimistán nézünk előre. Erre minden okunk megvan, egyrészt a szerződésállományunk, másrészt a piaci környezet pozitív változása miatt.

‒ Milyen szerepet vállal a ZÁÉV Zrt. a szakemberképzés terén?

‒ Gyakorlatilag az alapítástól szerepet vállalunk a szakemberképzésben. Két tanműhelyünk és kiváló szakoktatóink vannak, jelenleg közel száz tanulóval foglalkozunk. Részt veszünk a duális képzésben Zalaegerszegen és Nagykanizsán, valamint szoros kapcsolatot alakítottunk ki a helyi szakképző intézményekkel. Együttműködünk az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával a mérnökképzésben. Azt gondolom, hogy az állam megfelelő ösztönzőrendszert alakított ki, és egyre vonzóbb lesz ismét szakmát tanulni és elhelyezkedni itthon az építőiparban.

‒ Napjainkban mivel lehet kivívni a partnerek elégedettségét? 

‒ Büszkén mondhatom, hogy a megrendelői elégedettség cégünknél folyamatosan magas, sokat teszünk azért, hogy a partnereink által megszokott minőségi színvonalat megőrizzük, javítsuk. Mindent elkövetünk azért, hogy az elvárt határidőben és minőségben végezzünk el minden munkát. Az évek során egyre gyarapodó szellemi tőkénk és a valóságos fizikai teljesítőképességünk együttesen jelenti a minőségi garanciát, és a társaságunk biztos jövőjét, hűen ahhoz, amit a vállalatunk jelmondata megfogalmaz: „ZÁÉV Zrt. Az Építő Mester”!  Cégünk az elmúlt évtizedek során számos magas kitüntetésben részesült, de ennél is fontosabb, hogy kivívta magának a kivitelezett létesítményeket használók és a szakma megbecsülését. 

A ZÁÉV Zrt. munkái

Budapesten 2020-ban adták át a Ludovika Szárnyépületét, a Rózsakerti Demjén István Református Gimnáziumot, valamint Szombathelyen a Nyugat-magyarországi Utánpótlás Nevelési Centrumot. A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra készülő Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezésén konzorciumban dolgoznak. Ugyanilyen konstrukcióban érdekeltek a Néprajzi Múzeum építésében. Lakitelken a népfőiskola részére hotelt építenek, Pécsett az egyetem Általános Orvostudományi Kara számára pedig oktatási és kutatási központot. 

Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum és a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont felújítására, valamint egy új verseny- és tanuszoda építésére kaptak megbízást, Nagykanizsán pedig egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok kivitelezésére.