Vonyarcvashegy a folyamatos fejlődés útján

Kilátás a Szt. Mihály dombról

A fejlődés útjára lépett Vonyarcvashegy, ráadásul úgy tűnik, hogy ez a fejlődés folyamatosnak tekinthető. A település állandó lakosainak száma egyre növekszik, mivel egyre több fiatal, dönt úgy, hogy itt telepszik le.

A tavalyi nyári szezon kezdetére felújított rendezvénytér további csinosításán már dolgoznak. Az apróbb hibák kijavítása, a rendezvénypark rendbe tétele, a sátor alatti csapadékvíz elvezetése, a térkövezés hamarosan elkészül. A játszóterek az évek folyamán elhasználódtak, ezért a képviselő-testület egy új játszótér megépítésére adta áldását a strand nyugati, lídós részén. Itt az újrahomokozást egy szezon alatt kétszer is elvégzik. Új élményt kínál majd egy 80 négyzetméteres játszósziget, ami vízi vidámparkként is sok örömet nyújthat a gyerekeknek. Több büfét és vendéglátóhelyet is felújítanak a vállalkozók. Az aktív sportélet szempontjából nevet szerzett község új sporthálókat vásárolt, és friss sporthomok kerül a röplabdapálya területére. A focipálya irányába történő strandbővítés tervezése jó ütemben halad. A 3-as jelű strandpénztár mellett kerékpáros pihenőt létesítenek árnyékolt, esővédett biciklitárolóval. Az Iskola utca végétől a vitorláskikötőig kerékpársáv épül, amely a 3-as pénztár mellett csatlakozik a balatoni bringakörúthoz. Parkrendezésre és növénytelepítésre is sor kerül. Az idei évtől kezdve a strand honlapján (www.lidostrand.hu) online jegyfoglalásra is lehetőség nyílik, ezáltal elkerülhető a pénztáraknál történő sorban állás.

Temérdek nyári programmal, fesztivállal készülnek a turistaszezonra. A Nyitott Balaton rendezvényein át a túraprogramokig, a fafaragó művészteleptől az erős emberek versenyén át a nemzetközi strandkézilabda-tornáig, illetve a II. Orbán-napi borünnepig már tele a májusi rendezvénynaptár. A vonyarci fesztiválok idén is rengeteg meglepetés-fellépőt tartogatnak, többek között itt lesz a Firkin zenekar, a Lord, Ocho Macho, Ladánybene 27, Balkan Fanatik és a New Level Empire.

Hamarosan egy közel száz vitorlás és jacht befogadására alkalmas, felerészt pályázati forrásokból megvalósuló kikötő épül Vonyarcvashegyen. A tó medréből nem történik területrész-lefoglalás, sőt, bővítik a tómedret. A parti zagytéren belső medencés kikötő, klubház létesül a hozzá tartozó létesítményekkel. A beruházó Leventúra Kft. egy kiemelt bringapontot is létrehoz, szervizzel egyetemben.

A tervezett kishajó-kikötő megvalósítását az önkormányzat is támogatja, ugyanis az várhatóan jelentős mértékben növeli az idelátogatók számát. Az építési munkálatok március elején indultak, és július végén már szeretnék felavatni a Vonyarc Marinát. A meder és a molórész bizonyosan elkészül a szezon kezdetére, ám a parti sáv teljes rendezése várhatóan csak ősszel fejeződik be.

A Szent Mihály-dombi kápolna külső festését és rendbe tételét egy, a Nemzeti Kulturális Alapnál elnyert pályázat segítette. A 134 méter magas dombról pazar kilátás nyílik a tóra és a környező kistelepülésekre.