Visszanyerte egykori pompáját a karapancsai kastélypark

Karapancsai kastélypark

Átadták a Gemenc Béda-Karapancsa tájegységében álló karapancsai kastély felújított történelmi parkját. A rekonstrukcióra a Gemenc Zrt. 91 millió forintos európai uniós és hazai támogatást fordított. A díszkertet korabeli tervrajzok alapján rekonstruálták. 

Hercegszántótól nem messze található a Gemenc Zrt. tulajdonában lévő karapancsai majorság, amelyet egy csodaszép erdőtömb ölel körbe. A majorságot körülvevő ősparkban található az 1891-1896 között Habsburg Albrecht főherceg által építetett Karapancsai Kiskastély, valamint a Frigyes főherceg építtette nagyobb vadászkastély. A kiskastély történelmi díszkertje most új köntösben pompázik. A kivitelezők korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján dolgoztak, hogy minél jobban hasonlítson a kastélykert az eredeti állapotára.

A Duna és a Dráva területén fekvő hatalmas birtokot Habsburg Albert szervezte mintagazdasággá, és emelte világszínvonalra a helyi vadgazdálkodást. Később a birtokot öröklő Habsburg Frigyesnek és feleségének, Izabella főhercegasszonynak vált szokásává, hogy fejedelmi vadászatokon vendégelje meg a korszak koronás főit. Ezért építtették a birtokra az 1910-ben elkészülő új vadászkastélyt, az úgynevezett nagykastélyt. A kertterveket azzal a Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberggel rajzoltatták meg, aki a schönbrunni kastély parkját is tervezte. Ma a karapancsai komplexum két kastélyból, rendezvényteremből, majorsági épületekből és lovasturisztikai központból áll.

A Gemenc Zrt. 1998-ban határozta el, hogy a kiskastélyt megmenti az utókor számára. 2005-ben rendezték be az erdészettörténeti, helytörténeti, illetve a vadászati kultúra megismertetését célzó kiállítást.

A kastély megóvása után a kert helyreállítását tűzte ki célul a Gemenc Zrt. A fejlesztést az Európai Unió, valamint a magyar állam 91,1 millió forintos támogatásával valósította meg. Nem csupán az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeit újították fel, hanem létrehoztak egy, a majorság épületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvényt is. A kivitelezés során elkészült többek között a nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, felújították a gímszarvasokat ábrázoló kőszobrokat, továbbá rendezték a kiskastély és az egykori cselédlak környékét, a kastélypark fogadóterét és a terítékhelyet is. A majorság teljes területe megszépült, és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt is. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet.

fotó: Gemenc Zrt.