Vas megye címere

A megye mai címerében egy álló ezüst barokk pajzs látható.Kék mezejének zöld halmán ezüstbástya áll. Az oromzaton ezüst, jobbra forduló, jobbra néző, csőrében ezüstpatkót tartó strucc lép jobbra (a néző szemszögéből balra). A pajzs felső ívén fekete kehelyben arany szőlőszemek gúlája látható, amelytől jobbra és balra kék és ezüst foszlányok omlanak le.
A pecsétkép kifejezetten az Anjou-korra utal a patkót tartó struccal. Egy 18. század elején készült leírás Vasvár vármegyeként említi a megyét, amely arra utal, hogy elnevezését ettől a várostól nyerte.
Érdekesség a címerben megjelenő strucc. A strucc már az ókorban is az erőt jelképezte. Amikor a római seregek Afrikában Jughurta király struccon lovagoló szerecsenjeitől vereséget szenvedtek, a kudarcot nem katonai baklövésként értelmezték, hanem a strucc mágikus erejével magyarázták. A strucc mindent megemészt, még a vasat is. A lovat is lenyeli, ezt jelképezi szájában a patkó. Ezért került a patkót harapóstrucc minden vassal kapcsolatos középkori testület, így Vasvármegye címerébe is. A megye címerében a strucc a vasat, a torony pedig a várat szimbolizálja.

Forrás:
nemzetijelkepek.hu
wikibooks.org