Várnagy Andrea köszöntője

Kedves Olvasó! 

Egerben születtem, s azt mondják, az egri nők elszántsága legendás, így már maga ez a tény is arra kötelez, hogy az álmaim megvalósításában elhivatott és kitartó legyek. 

   Heves megye közel áll a szívemhez szeretett nagyszüleim révén is, számtalan nyári vakációt és meghitt családi karácsonyestét töltöttünk el velük Besenyőtelken. A művészet adta szépséghez és harmóniához kapcsolódó első élményeim is a nagymamámhoz kötődnek: miközben kislány koromban a hosszú hajamat fésülte, sokat énekelt nekem. Ilyenkor mindig különleges nyugalom és boldogság töltött el. Meghatározóak voltak ezek a pillanatok, s talán innen indult el az a belső késztetés, amikor az önkifejezés igénye már tudatosabbá vált, s hogy végül a zenét válasszam élethivatásul. 

   A zongorával való ismerkedésem Füzesabonyhoz köthető. Amikor a szüleim látták, hogy számomra a zene mekkora örömet okoz, mindenben segítettek, hiszen mindig is az volt nekik a legfontosabb, hogy megtaláljam a saját utamat és boldog legyek. Ez a példaértékű támogatás lett a meghatározó három gyermekem nevelésében is.

Az idő múlásával egyre erősebben kötődöm a gyökereimhez, szívesen látogatok vissza gyermekkorom helyszíneire, így szülővárosomba, Egerbe is. Ez ösztönzött arra, hogy innen induljon el a ZeneVarázslat, ez legyen a bölcsője, amely mára rendkívül kedvelt, és szerteágazó, sokszínű tartalommal bír. A mozgalom célkitűzése megmutatni a klasszikus zenében rejlő szépségeket és értékeket, megfejteni a zeneszerzők hangjegyek mögé rejtett üzeneteit. 

   Különösen fontos számomra, hogy ez a csoda olyan régiókban is megtörténjen, ahol a gyerekek, vagy akár a felnőtt közönség nem találkozik mindennap a klasszikus zenével. Emellett a koncertjeim során a négykezes műfaj népszerűsítését is fontos feladatomnak tartom, a Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Fesztivál az évek során Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményévé vált. A tehetségeket felfedező és mentoráló küldetésünk sikere abban is rejlik, hogy a zenei nevelés során bátorító és megerősítő közeget teremtünk, a ZeneVarázslat fesztiválokon a legnevesebb előadók előtt is oldott hangulatban léphetnek fel és mutathatják meg tudásukat a növendékek.

   Nagy súlyt fektetek a ZeneVarázslat népszerűsítésére a határon túli, zenét tanuló gyermekek körében is, melynek ma még kiemeltebb a szerepe Kárpátalján, ahová rendszeresen szervezünk online és személyes megjelenéssel egyedi zongorakurzusokat. Megrázó, amikor a foglalkozások közben megszólal a sziréna hangja, és átérzem az ott élők mindennapjainak szorongását. Ez késztetett arra, hogy idén április 8-án az egész országot megmozgató összefogást kezdeményezzek, amely során Magyarország 78 zeneiskolájában egyszerre szólaltak meg a hangszerek, a közös muzsikálással is imádkozva a békéért. 

   Zongoristaként és emberként is példaképem Liszt Ferenc, akit doktori disszertációm témájául választottam, és ezért vagyok különösen büszke arra, hogy 2020-ban munkásságomat Liszt Ferenc-díjjal ismerték el. A közönség soraiban ülő gyermekek mosolya mindig a legszebb visszaigazolás, hiszen ők a legigazabb tükrök. Ha az ő nyelvükön szólalunk meg, a hangjegyekkel való utazásban társainkká válnak. Hiszem, hogy közvetlenséggel és a társművészetek bevonásával lehet elvetni a magot és kinevelni a jövő zeneművelő, zenekedvelő közönségét. Ezért is nagyon megtisztelők számomra Vásáry Tamás szavai: „a ZeneVarázslatban látom tovább vinni azt az örökséget, amit a diákság körében megálmodtam”.

   A koncertjeim során én is számos lelki ajándékot kapok. Ilyenek voltak nemrégiben egy nem látó kislány gondolatai is, aki így fogalmazta meg Grieg Reggeli hangulat című művének elhangzása után érzéseit: „Álmodtam a zenével. Azt, hogy megint bátor szívvel kezdem a napot, és őszintén remélem, hogy ma is minden szép és jó lesz”.

A zene segít elmondani a kimondhatatlant, és boldog vagyok, hogy a hangjegyek által közvetíthetem, ahogy lélekhidakat képes építeni önmagunk és egymás felé.

Várnagy Andrea

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész