Vác elismerései a lokálpatrióták erejét jelzi

Vác | Dunakanyar

Család-, kerékpáros és idősbarát címmel, a hátrányos helyzetűek felkarolásáért pedig Raoul Wallenberg-díjjal kitüntetett város Vác, hogy csak néhányat említsünk az elmúlt években kapott elismerések közül. Az eddig elért eredményekről és a közeljövő terveiről Fördős Attila polgármester adott tájékoztatást.

− Egykor kereskedővárosnak nevezték, de emlegették iskolavárosként is a gazdag kultúrájú és történelmű települést. Ön szerint a napjainkban milyen a város karaktere?

− Ezeréves püspöki székhelyű város a miénk, amelyre iskolavárosként, a Dunakanyar bal partjának központjaként, Pest megye északi régiójának kulturális, gazdasági és kereskedelmi központjaként, a Felvidék és a Palócföld kapujaként is tekinthetünk. Az elmúlt öt évben jelentős beruházásokat hajtottunk végre, megújult a belváros, amely a vasútállomás rekonstrukcióval, két P+R parkolóval és egy mélygarázs átadásával lesz teljes. Mindezt olyan időszakban végeztük el, amikor a közigazgatásban, a településfinanszírozásban és az intézményrendszerben nagyszabású változások zajlottak, s bár folyamatos volt a forráscsökkenés, mégis tudtunk áldozni kultúránk és a hagyományaink megtartására, ápolására is. Nagyon szép példája volt ennek az I. világháborús emlékmű visszahelyezése a város főterére, amelyet Áder János köztársasági elnökkel avattunk fel.

− Vác szerencsés fekvésű város, vonzó idegenforgalmi célpont. Mindezt visszatükrözi az idegenforgalma?

− A turisztikai beruházásokra kiemelten koncentrálunk. Az utóbbi időben szép számú kiállítóhellyel gazdagodott Vác, a városi gyűjteményeket összevontuk a Pannónia-házban.

Közép-Európa leggazdagabb öntöttvas-gyűjteményével rendelkezünk. Két Kossuth-díjas

művész – Hincz Gyula festő és Gádor István keramikus – életművét mi gondozzuk. A Pannónia-házba került a sportmúzeum, valamint Váczi György könyvkötő és Haraszti Béla cukrászmester hagyatéka is. A belső udvar szekkóját nemrég adtuk át. A városházán modern művészeti gyűjtemény látható, a Váci Tragor Ignác Múzeum új kiállítóhelye pedig az egyedülálló Memento Mori leletegyüttesnek ad otthont. Három éve alapítottuk meg a Dunakanyar Színházat, amely nagy sikerrel működik úgy, hogy a művelődési

ház a korábbi művészeti tevékenységeit is meg tudta tartani. Rendkívül népszerű a Váci Világi Vigalom, a háromnapos, ingyenes program közel száz produkcióval, százezres látogatószámmal komoly sikerként könyvelhető el.

− Milyen pilléreken nyugszik a város gazdasága?

− A recesszió hátrányosan érintette a várost, három nagy befektető távozott a térségből.

Ezeknek a kiesése komoly gondokat okozott a finanszírozásban. Ugyanakkor a Michelin

Hungária városunkat szemelte ki európai logisztikai központjának, s a térségben telepedett

le és rendkívül dinamikusan fejlődik az Ipress nyomda, valamint a Continental Gumigyár. A

jelentős cégek közé tartozik a Naszálytej, a Dunai Cementgyár, mely utóbbinak egy átmeneti

visszaesés után ismét növekedik a termelése. Az emelkedő iparűzési adónak köszönhetően a

város gazdasága fokról fokra erősödik.

− A néhány éve szükségesnek ítélt intézményracionalizálást végrehajtották?

− Vác költségvetése 15 milliárdról 5 milliárdra csökkent. Átadtuk a kórházat, a tűzoltóság épületét, és bővítettük az iskolahálózatot. A nehezén már túl vagyunk, stabilizálódott a megmaradt intézményrendszer, amit jó színvonalon tudunk működtetni.

− Milyen célokkal vágott neki a második polgármesteri ciklusának? 2019-ben milyennek szeretné látni a várost?

− A legfontosabb feladatokat szeretném elvégezni a munkatársaimmal, ezek közül is elsőként

a belváros parkolási problematikáját. A parkolók és a mélygarázs átadásával ez várhatóan megoldást nyer. Belevágunk egy bérlakás programba, s befejezzük a belváros rendbetételét. További kulturális fejlesztéseket is szeretnénk megvalósítani. Akadnak jelentkezők, akik gyűjteményeket szeretnének ránk bízni: egy híres modern festő hagyatékát és Közép-Európa legnagyobb söröskorsó gyűjteményét fogadjuk be rövidesen. A állandó kiállítások sora, a számtalan kulturális program vonzóvá teszi a várost, s többletbevételt jelent Vácnak és az itt élőknek egyaránt.

− Vác eredményeit elismerések sora bizonyítja. Melyekre a legbüszkébb?

2003-ban elnyertük a Nemzet Sportvárosa, 2010-ben pedig a Kultúra Magyar Városa címet.

2013-ban Idősbarát Önkormányzat Díjat, 2014-ben Hild János-díjat kapott a város. Tavaly és az idén is kiérdemelte a Kerékpárosbarát Település címet, s ugyancsak ebben az évben önkormányzatunk megkapta a Családbarát munkahely címet, sőt az országban egyedüliként a

Raoul Wallenberg-díjat. Ez utóbbira vagyok a legbüszkébb, mert ez azt jelzi, hogy egyenrangú partneri viszonyt ápolunk a kisebbségekkel, az egyházakkal és a külhonban élő magyarsággal.