Uniós támogatással építettek kerékpárutat Debrecenben

Debreceni főtér

Nyolcvan kilométerre nőtt az összefüggő kerékpárút-hálózat hossza Debrecenben, annak köszönhetően, hogy újabb 20 kilométeres szakasz készült el európai uniós támogatással. A fejlesztés folytatódik: rövidesen a keleti városrész kerékpárútjait kötik össze a városi hálózattal, és megkezdődik a Hortobágyra vezető bicikliút építése is.

 

Több mint félmilliárd forintos európai uniós támogatással újabb 20 kilométeres kerékpárút készült el Debrecenben. A projekt keretében több helyszínen elválasztott rendszerű, valamint egyesített gyalogos és kerékpárút épült, továbbá új, kerékpározható útszakaszokat jelöltek ki a turisztikai attrakciókhoz kapcsolódóan. Ezzel 80 kilométerre nőtt az összefüggő kerékpárút-hálózat hossza a cívisvárosban.

Az útvonal mentén pihenőhelyeket is kialakítottak, ahol internetes információs rendszeren keresztül tájékozódhatnak a turisták Debrecen kerékpárral is elérhető nevezetességeiről, turisztikai attrakcióiról. A projekt keretében kerékpárokat is vásároltak, amelyeket ingyen bérelhetnek a turisták és a helyiek a debreceni Tourinform irodában.

A teljes egészében uniós forrásból megvalósult beruházás célja a város turisztikai látnivalóinak kerékpárral történő könnyebb megközelíthetősége, a szabadidős kerékpározás feltételeinek javítása, valamint a jelenleg meglévő, elsősorban a főutak mentén a városközpont irányába tartó kerékpárutak belvárosban történő összekötése.
Széles Diána alpolgármester szerint a város lakói számára a kerékpáros közlekedés a helyi és a helyközi közösségi közlekedés egyik alternatívájává vált, de a turisták részéről is egyre nagyobb az igény a város kerékpáron történő felfedezésére, bebarangolására.
A fejlesztés hozzájárul a kerékpáros turizmus erősítéséhez, új, tematikus túraútvonalakkal bővül a város turisztikai kínálata.

A fejlesztés folytatódik: az elkövetkező években a keleti városrész kerékpárútjait kötik össze a városi hálózattal, s megkezdődik a Hortobágyra vezető kerékpárút építése, amely hosszabb távon kerékpáros összeköttetést jelent majd a Tisza-tóval is.

fotó:nol.hu