Üllő fejlődése esztendők óta töretlen

Üllő

A kisváros a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, valamint az M0-s és az M4-es autóutak közelsége miatt logisztikai szempontból igen értékes helyen fekszik. A kétezres években indult el az a máig tartó folyamat, aminek köszönhetően sorra telepednek le itt ipari és kereskedelmi cégek. Kissné Szabó Katalin polgármester válaszolt a kérdéseinkre.

‒ A város lakossága az elmúlt tizenöt évben közel 20 százalékkal növekedett. Ez minek köszönhető?

‒ Agglomerációs településként nagyon jó földrajzi adottságokkal rendelkezünk. Közel a főváros, ahonnan sokan szeretnének zöldövezeti környezetbe költözni, s ehhez Üllő kitűnő választás. Ennek mi természetesen örülünk, különösen akkor, ha a nálunk letelepedni szándékozók itt találnak maguknak munkahelyet. A lakosságszám növekedését igyekszünk követni az infrastrukturális szolgáltatások szélesítésével. Az elmúlt években több bölcsődét, óvodát és játszóteret építettünk.  

‒ Melyek voltak az elmúlt esztendők nagyobb horderejű fejlesztései, illetve melyek vannak folyamatban?

‒ A járványhelyzet minden önkormányzat számára nehéz időszak volt, de ennek ellenére büszkén mondhatom, hogy Üllőn nem torpantak meg a fejlesztések. A tavalyi és az idei évben három komoly beruházást valósítottunk meg. Átadtunk egy új, négy csoportszobás óvodát, amit bővítettünk két bölcsődei csoportszobával. Pályázati forrásokból és jelentős önerőből elkészült az új piacunk is, amire már nagy igény mutatkozott. Örülünk, ha fejlesztési területeinkre befektetők érkeznek, de fontos feladatunk, hogy összehangoljuk az ő működésüket az itt élő lakosság érdekeivel.

‒ Melyek Üllő 2030-ig megfogalmazott jövőképének legfontosabb elemei?

‒ Idéznék településfejlesztési koncepciónkból, amelyben önkormányzatunk megfogalmazta a város hosszú távú, 2030-ig tartó jövőképét: „Üllő legyen egy minőségi szolgáltatásokkal rendelkező zöld város, amely Budapest és a nemzetközi repülőtér közelségéből adódó előnyös fekvésére alapozva tovább erősíti gazdasági versenyképességét, és egyedi rekreációs vonzerő kialakításával fejleszti turizmusiparát”. Hozzáteszem, hogy a település déli részén hatalmas területeket jelölt ki az önkormányzat rekreációs célokra, amelyek jövőbeli hasznosításával tovább fejlődhet városunkban a szabadidős turizmus.

‒ A város büszke értékeire és hagyományaira…

‒ Az elsők között hoztuk létre a városi értéktárunkat, s az első megyei kiállításra is Üllőn került sor. Néhány éve vásároltunk egy régi polgári házat, amelyet felújítottunk, és ma a helytörténeti gyűjteményünk otthona. Amióta Üllőn él a Csík zenekar énekese, Majorosi Marianna, az Üllő-Kenderes Hagyományőrző Egyesület működése felvirágzott. Számukra sikerült helyszínt biztosítanunk, ahol nem csupán a próbáikat tarthatják, hanem az egyre gazdagodó népviselet-gyűjtemény is elfér. 

‒ Milyen programokkal készülnek a járványhelyzet utáni teljes nyitásra?

‒ Terveink szerint június 11-étől elindulnak zenés nyári estjeink, amelyeken szívesen látjuk a környékről vagy éppen a fővárosból érkezőket is. Első alkalommal a piaci sétánynál a Csík zenekar tart nálunk térzenei koncertet. Természetesen készülünk az augusztus 20-ai nagyszabású városi ünnepségre is.