Üllő befektetőbarát, gyarapodó kisváros

Üllő


Az egykori agglomerációs alvóváros lakossága esztendők óta folyamatosan növekszik. Üllőn sorra telepedtek le nagy logisztikai és kereskedelmi cégek, és egymást követik a nagy horderejű városfejlesztési beruházások. Kissné Szabó Katalin polgármestertől kértünk interjút.

− Az önkormányzat Üllő jövőképét így határozza meg: „Dinamikusan fejlődő modern város Budapest kapujában”. Milyen célokat rejt magában ez a szlogenszerű jelmondat?

‒ Célunk egy korszerű, 21. századi, a technológiai fejlődés eredményeivel jól sáfárkodó település kialakítása. Üllő geoföldrajzi környezete kiváló, hiszen a budapesti agglomerációban fekvő olyan kisváros, amelyen nemzetközi főútvonalak haladnak keresztül, a Budapestet elkerülő M0-s körgyűrű közvetlen közelében, a 100-as vasútvonal mentén és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében helyezkedik el. Ezek a tények már önmagukban meghatározták azt az irányt, hogy az önkormányzat mintegy 700 hektár fejlesztési területet jelölt ki középtávú terveiben. Két ipari parkkal rendelkezünk, amelyek iparűzésiadó-bevétele biztosítja a városnak a lakossági szolgáltatások megfelelő színvonalát.

− Napjainkban is tart-e még a lakosságszám növekedése, és ha igen, követni tudja ezt az infrastrukturális háttér?

‒ Igen, tart a lakosságszám növekedése, ami folyamatos kihívást jelent a városvezetésnek. Az alapinfrastrukturális ellátottsága a városnak ugyan megfelelő, értem ez alatt az utak, a vízellátás, a szennyízhálózat, az elektromos áram és a vezetékes földgázhálózat kiépítését, ugyanakkor vannak olyan településrészek, amelyek tömbszerű beépítésével, a lakóparkok létrejöttével az alapinfrastrukturális ellátottság is fejlesztésre szorul, ezért gázhálózatot és közvilágítást bővítünk, utakat építünk.

− Milyen fejlesztések, illetve beruházások zajlanak a városban, és mely továbbiak várhatóak a közeljövőben?

‒ Az elmúlt öt évben olyan európai uniós és hazai pályázatokon nyertünk, amelyek a település infrastrukturális fejlődéséhez járultak hozzá. Utakat építettünk, óvodát és egészségügyi szolgáltatást fejlesztettünk. Jelenleg épül egy új négycsoportos óvodánk a Sportliget lakóparkban, s ugyanott lesz városunk ötödik játszótere is. Idén pályázati támogatást nyertünk piacépítésre, kerékpárút-fejlesztésre és bölcsődeépítésre. Az elmúlt években indítottunk egy ötödik felnőtt háziorvosi körzetet. 

Ipari parkjaink folyamatosan népesülnek be újabb vállalkozásokkal. Megtalálhatóak településünkön az Auchan, a Rossmann, a Spar logisztikai csarnokai. Épülőben vannak az Autonetet, a CTP-t és más vállalkozásokat kiszolgáló csarnokok.   

− A nyári főszezon után milyen programok közül válogathatnak az üllőiek és az idelátogató vendégek?

‒ Üllő városát pezsgő kulturális élet és egész évben gazdag programválaszték jellemzi. A nyári szezonban kéthetente, a „zenés nyári esték” programsorozat keretében szabadtéri koncertekre kerül sor. Augusztus 20-án városi ünnepségünket tűzijátékkal zárjuk. A kora őszi időszak városi programjai a következőképpen alakulnak: szeptember 14-én rendezzük meg a városi sportnapot, míg Majorosi Mariannának, a Csík zenekar énekesének 25 éves jubileumi koncertje másnap lesz a Városi Sportcsarnokban.