Új szemlélet a hulladékkezelésben Észak-Magyarországon

Hulladékkezelés

Zömmel pályázati forrásból, közel 4,5 milliárd forintból fejleszti tovább szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerét a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. A 2016 márciusára megvalósuló beruházás három megyét érint. 

A környezetvédelem, a lakosok életminőségének javítása és a korszerű hulladékgazdálkodás megteremtésében is előrelépést jelent az a most induló fejlesztés, amelyben 57 Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei települési önkormányzat vesz részt. A szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer átalakításának, amely160 ezer embert érint, része a 2015-re előírt szelektív hulladékgyűjtési-rendszer kialakítása, valamint az, hogy 2020-ig a háztartásokban termelődő papír-, üveg-, fém- és műanyag hulladékok esetében legalább 50 százalék legyen az újrafelhasználásra történő előkészítés, illetve az újrafeldolgozás aránya. Az említetteken túl nagy hangsúlyt kap a zöldhulladék kezelése is.
– Komplex fejlesztésről van szó. Része ennek a szemléletformálás, azaz a „napi hulladékprodukciós szokásaink és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos magatartásunk” megváltoztatása is – idézi beszámolójában Habis Lászlót, Eger polgármesterét, a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnökét az MTI.

A projekt részeként Egerben komposztálót, szelektív válogatóművet és hulladékudvart létesítenek. Ez utóbbi a háztartásokban keletkező hulladék egy részét díjfizetés nélkül fogadja, egyben „újrahasználati központként” is funkcionál majd, ahol lehetőség lesz a használt cikkek átadására, cseréjére.

A beruházás összköltségéből pályázaton több mint 4,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a társulás, az önerőt pedig a Miniszterelnökség biztosítja.

fotó: Vida Tünde