Új egységgel bővült a GlaxoSmithKline gödöllői telephelye

GSK

Egy újabb termelőegységet épített a brit gyógyszeripari csoport Gödöllőn. A GlaxoSmithKline Biologicals Gyógyszeripari Kft. 3 milliárd forint értékű beruházással bővítette magyarországi kapacitását. A gyár diftéria- és tetanuszvakcina-komponenseket állít elő.

A GlaxoSmithKline (GSK) már 15 éve Magyarország megbízható partnere, a cég egyik legnagyobb oltóanyaggyártó központját telepítette hazánkba. A mostani beruházásra a vállalat több mint 3 milliárd forintot költött. A fejlesztés révén új termelőegység jön létre Gödöllőn, és új gyártási technológiák állnak szolgálatba. A május utolsó napjaiban átadott termelési részleg 130 millió vakcina előállításához járul hozzá évente. Christopher Hunley, a GSK ügyvezető igazgatója az átadó ünnepségen méltatta a partnerség fontosságát, amely létrejött a magyar kormánnyal, az egyetemekkel, az oktatási programokkal.
A beruházással a gödöllői telephely stratégiai pozíciója megerősödött a GSK globális gyártási hálózatában. A világ vezető gyógyszeripari vállalatai között számon tartott cég 2003-ban kezdte el építeni zöldmezős beruházással magyarországi üzemét, ahol 2009-ben indulhatott meg a gyártás. A vakcinaüzem a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával épült meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta az avatáson, hogy a hazai gyógyszergyártás termelési értéke tavaly 8,5 százalékkal növekedett. Az idei év első negyedévében 26 ezer magyar ember dolgozott a gyógyszeriparban, 22 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A miniszter Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági és kereskedelmi együttműködése újabb sikerpontjának nevezte a beruházást. Jelezte azt is, hogy Magyarország számára az Egyesült Királyság tavaly már a 11. legfontosabb kereskedelmi partner volt úgy, hogy a két ország közötti áruforgalom tavaly 15 százalékkal növekedett, és eddig az idei évben is sikerült fenntartani ezt a növekedési ütemet. Az Egyesült Királyság immár az ötödik legjelentősebb külföldi beruházóvá vált Magyarországon.

fotó: obudagroup.hu