Új dimenzió az önkormányzati vagyont kezelő cég életében

A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. – mint a városi tulajdonú ingatlanok kezelője – az értékesítés és a fenntartás mellett azt a célt tűzte ki, hogy a gazdaságfejlesztés eszközeivel segítse a térség kis- és középvállalkozásait. Ott jártunkkor a cég vezetőjét, Bilicz Csabát kérdeztük terveikről.

– Amikor 2015 júliusában megbízott Nagykanizsa vezetése a cég irányításával, a legfontosabb céljaim között szerepelt, hogy a vállalat addig optimálisan működő ingatlankezelő és értékesítő funkciói mellett a katalizátor szerepét is vállaljuk a helyi gazdaságfejlesztésben. A mai világunkban ugyanis rugalmasan kell reagálni a piaci vállalati igényekre, és a fejlődés érdekében az aktív szerepvállalás nélkülözhetetlen egy város életében is. Nálunk sok tudás és tapasztalat halmozódott már fel, így logikus volt a gazdaságfejlesztésben való megjelenésünk.

– Mivel tudják segíteni a vállalkozásokat?

– Kiemelt célunk, hogy az Ipari Park területén lévő és betelepülni kívánó vállalkozások számára – a zökkenőmentes működésükhöz – versenyképes környezetet biztosítsunk. Ez azt is jelenti, hogy az operatív teendők mellett az ipari zónában lévő cégek közötti együttműködés megteremtését prioritásként kezeljük. Informáljuk őket, kikérjük a véleményüket a tervezett fejlesztésekről, kapcsolati rendszerünkkel pedig együttműködő partnereket kutatunk fel a számukra. Hisszük, hogy ezáltal olyan közösség alakulhat ki, amely hatékonyabban segíti a térség fejlődését. E szemlélet első lépéseként tavaly év végén rendeztük meg azt a fórumot, amelyen a vállalkozókkal együttgondolkodva a meglévő problémákat vizsgáltuk, és az igényeket mértük fel, hogy könnyebben meghatározhassuk az új fejlesztési irányokat. A rendezvény egy sorozat kezdetét jelentette, hiszen további egyeztetéseket hívunk össze a jövőben is. Ezzel a kezelésünkben álló Inkubátorház példáját követjük, ahol a vállalkozások már egy jól funkcionáló közösséget alkotnak.

– Milyen pluszforrásokkal tudnak gazdálkodni?

– Projektmenedzsmentben jártas kollégáinkkal hosszas ötletelést és mérlegelést követően választottuk ki azokat az uniós pályázatokat, amelyek elnyerésével gazdaságfejlesztési céljainkat támogató plusz anyagi és szellemi erőforrásokhoz juthatnánk. Ezek nagy lökést adnának terveink megvalósításához