Turizmus és gazdaságfejlesztés Letenyén

A város a Mura mentén található, fontos közúti határátkelőhely, és országunk egyik legjelentősebb délnyugati kapuja. Letenye jövőjéről Farkas Szilárd, a település tavaly ősszel megválasztott polgármestere mondja el gondolatait.

A fiatal, ambiciózus városvezető évek óta részt vesz a letenyei közéletben. Korábban a városfejlesztési, később, önkormányzati képviselőként az ügyrendi és a gazdasági bizottságban vállalt szerepet. – A civilszervezetek vezetőitől kaptam a megtisztelő felkérést, és jóleső bizalmuk megerősített abban, hogy jelöltessem magam a választáson – meséli Farkas Szilárd. Arra a kérdésünkre pedig, hogy mit kapott örökségül, illetve merre tart Letenye, azt mondta, hogy az előző városvezetésnek köszönhetően pozitív költségvetéssel rendelkezik a város. Ennek megteremtésében természetesen az adósságkonszolidáció is sokat segített. Folyamatban lévő beruházásokat is átvett az új városvezetés, ilyen például az egészségház rekonstrukciója. Lassan a végéhez közeledik az iskola és az óvoda energia-racionalizálása, jelentős pályázati pénzeket nyert az önkormányzat a nyílászárók cseréjére, valamint az épületek homlokzati szigetelésére.
Az elmúlt években elkészült az a településfejlesztési koncepció, amely alapjául szolgál az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) kidolgozásának. A tervezési folyamatba bevonják a lakosság képviselőit, az intézmények vezetőit és a helyi vállalkozókat is. Várhatóan tavasz végére, nyár elejére elkészül az ITS, amely megalapozza az elkövetkező évek fejlesztési irányait, lehetőségeit.
Farkas Szilárd arról is beszámolt, hogy a közelmúltban épült meg a logisztikai raktárbázis, amelynek további bővítését tervezik. A bázis iránt komoly befektetői érdeklődés mutatkozik.
Igen sokat emlegetett kitörési pont a turizmus, kihasználva a Mura közelségét, akár a vadvízi evezésre alapozva. A kerékpáros turizmus népszerűsítése érdekében nem csupán kerékpárutak, hanem újabb szálláshelyek építésére is szükség van. Az országhatár közelségéből is előnyt lehet kovácsolni. A városvezető szerint a kulturális kapcsolatok mellett keresniük kell az együttműködés gazdasági lehetőségeit Horvátországgal és Szlovéniával, miközben a helyi fejlesztésekről sem szabad megfeledkezni.

 

Farkas Szilárd

A Veszprémi (2006-tól Pannon) Egyetemen szerzett mérnök-informatikus diplomát, majd ugyanott projektmenedzseri oklevelet. 2010-ben az egyetem Alkalmazott Gazdaságtan Tanszékén e-közigazgatási szakmérnökként végzett. Évek óta részt vesz a letenyei önkormányzat munkájában. Tavaly ősszel a város polgármesterévé választották.