Tolna megye értékei közé sorolták a bonyhádi tarkát

Bonyhádi tarka

A bonyhádi tarka szarvasmarha is bekerült a Tolna Megyei Értéktárba. Ez az első tétel az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság szekszárdi ülésén 46 felterjesztésről döntöttek, s a megye értéktára hat értékkel gyarapodott.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2013. március 21-én alakult. A testületet dr. Say István, a Tolna Megyei Általános Művelődési Központ címzetes igazgatója vezeti. A testület tagjai: dr. Fusz György egyetemi tanár, szobrászművész, Sulyok Balázs megyei főépítész, Sümegi József történész, gimnáziumigazgató és Szabadi Mihály népművelő. A bizottság feladata a megyében található nemzeti értékek dokumentálása és megküldése a Hungarikum Bizottságnak. Ezek lehetnek a megye hagyományai, helyi specialitású ételei, italai, kézműves termékei, a területén található építészeti és mezőgazdasági különlegességek, növények, állatok, természeti értékek, kiemelkedő, egyedi értéket hordozó szokások.

A mostani ülésen az 1807-ben átadott, különleges, vászonra festett mennyezetű váraljai református templom, a bukovinai székelyek élő népművészete, a váraljai parkerdő, a Kisszékely környéki erdők, a szintén Kisszékelyben lévő Barátok tava és környéke, valamint a bonyhádi tarka szarvasmarha került bele a megyei értéktárba.

A magyar tarka szarvasmarha közel két évszázada hazánk egyik meghatározó szarvasmarha-fajtája. Az állatok magas beltartalmi értékű teje és kiváló minőségű húsa rendkívül jó minőségű élelmiszeripari termékek gyártását teszi lehetővé. Ezt bizonyítja, hogy a marhahús elnyerte a rangos elismerésnek számító HÍR-védjegy (Hagyományok – Ízek – Régiók) használatának jogát.

fotó: programturizmus.hu