Tiszakécske sok figyelmet fordít a turizmus erősítésére

Tiszavirágzás


A 12 ezer lelkes Tisza-parti kisváros a korszerű infrastrukturális háttér, a magas színvonalú közoktatás, a pezsgő kulturális és sportélet megteremtése mellett egyre hangsúlyosabban törekszik az idegenforgalom élénkítésére is. Hogy mi mindent tesznek ennek érdekében az itt élők, arról Tóth János polgármestert kérdeztük.

‒ A Tisza-parti település számos turisztikai vonzereje közül melyeket emelné ki?

‒ Tiszakécske rendkívül jó természeti adottságokkal rendelkezik, gondolok itt termálfürdőink mellett mindenekelőtt a Tiszára, illetve holtágára, mely utóbbi igazi horgászparadicsom. Igen népszerű a kajak-kenus vízibázisunk, fejlesztési terveink között szerepel tanösvény és kilátó építése, valamint a holtág teljes hosszában a partszakasz rendezése is. A munkák nagy része a jövő tavaszra befejeződik. 

‒ Történnek-e napjainkban az idegenforgalmi bevételek növelését célzó további fejlesztések Tiszakécskén?

‒ Az említett két és fél kilométeres tanösvény mindenképpen ilyen lesz. Valamennyi korosztály számára élményt jelent majd a Tisza növény- és élővilágának bemutatása, a madárleshelyek nyújtotta különleges látvány, nem beszélve a híres kócsagtelepről. A homokos Tisza-parti szabadstrandunk messze földön híres, sokan látogatják. Szerencsére az itt működő vendéglátósok, büfések is egyre hangsúlyosabban törekednek a minőségi szolgáltatásokra. Nem véletlen, hogy Tiszakécske idegenforgalma az elmúlt hat-hét évben folyamatosan növekszik, a hétvégéken nehéz szálláshelyet találni a városban. 

Turisztikai vonzerőt jelent a településnek a 2019-ben átadott kajak-kenu megállópontunk, ahol teljes összkomfort várja a vízitúrázókat. TOP-os forrásokból kezdődik meg a kisvasút nyomvonalának meghosszabbítása, a szerelvények felújítása. A Tisza-partról indulva közlekedik majd mintegy bő másfél kilométer hosszan, négy megállóhellyel egészen a nyári képzőművészeti alkotótáboroknak otthont adó Találkozások Házáig, mely utóbbinak a teljes klimatizálása idén tavasszal fejeződött be. A végállomáson bemutatjuk a kisvasút történetét, a tervezett kilátóból pedig csodálatos panorámát kínál majd a Tisza kanyarulata. 

A turistaidényben igen népszerű gumikerekes városnéző kisvonatunk menetrend szerint naponta közlekedik. Teljesen megújult a sportligetünk, illetve a sportcentrumunk, és tavaly adtuk át az új kosárlabdacsarnokot. Ide, de természetesen a sportcentrumba is szívesen jönnek más települések csapatai is edzőtáborozni.

‒ Hogyan állnak a gazdaságot, illetve az infrastrukturális szolgáltatásokat javító beruházások terén?

‒ A városgondnokság telephelyén két üzemcsarnokot építünk, az előkészítő munkák még idén elkezdődnek. Már most több befektető jelezte érdeklődését. Jól halad a művelődési ház teljes belső felújítása. Most fejeződött be az Arany János utcai óvoda energetikai szempontból történő korszerűsítése, ami megtörtént már az iskoláinknál, s elkezdődött ugyanez a munka a Templom téri óvodában, és következik majd a zeneiskola is. Augusztusban vette kezdetét a fenntartható közlekedéssel kapcsolatos kerékpárút építése.

‒ Milyen programok kelthetik fel az idelátogatók érdeklődését?

‒ Sajnos, az augusztus 20-ai hagyományos nagyrendezvényünk elmaradt. Ám azt mindenképpen el kell mondanom, hogy az ünnep alkalmával adtuk át Kovács Ernő megyei kormánymegbízottnak a Tiszakécske díszpolgára címet. Ő korábban 16 éven át volt városunk polgármestere, s kimagaslóan sokat tett a településünkért.

Évente horgász- és halászléfőző versenyt szervezünk a Holt-Tisza partján a hagyományos Családi Nap keretében a környezettudatosság jegyében, könnyűzenei koncertekkel és egész napos programokkal.

Szintén tradicionális rendezvényünk az országos fogathajtó verseny, és ugyancsak lovasaink részvételével kerül sor a kulturális egyesületek fellépésével színesített szüreti felvonulásra zenével, tánccal, ételekkel, bor- és pálinkakóstolással. 

Aki ellátogat hozzánk, személyesen is megtapasztalhatja a kécskei emberek vendégszeretetét, a Tisza és annak holtága nyújtotta élményeket, termálfürdőink kényeztető szolgáltatásait. A kultúra szerelmesei pedig egyebek mellett megtekinthetik az Ókécskei Közösségi Ház helytörténeti gyűjteményét, Gyalai Béla festőművész műterem-galériáját, és a Kovács család Európa-szerte híres kékfestő műhelyét.