Tiszafüred a Tisza-tó egyre népszerűbb fővárosa

Tiszafüred

Tiszafüred Jász-Nagykun-Szolnok megye északi határán, a Tisza-tó mellett található, s a régió legnagyobb települése, egyben idegenforgalmi központja. Ujvári Imre polgármester vendégei voltunk.

−  Idén a város milyen attrakciókkal várja a vendégeit?

Tiszafüred− Márciusban Tiszafüreden indul a fesztiválszezon, mi adunk otthont a hónap végén a Tisza-tavi Napok címet viselő rendezvénysorozatnak. Ezt követi a Tisza-tavi Vágta, ami a Nemzeti Vágta egyik előfutama, majd a sportolás szerelmesei­nek kedveskedünk a Decathlon Tavi Napokkal júliusban. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén is Tiszafüreden nyitja meg kapuit a Természet Operaháza, amely egy nagyszabású komolyzenei rendezvény. De a legjelentősebb attrakciónk a július második hétvégéjén megrendezendő háromnapos Tiszafüredi Halasnapok, amely idén lesz 40 éves, és ebből az alkalomból rengeteg meglepetéssel készülünk.

− Tiszafüreden hogyan alakult a vendégéjszakák száma?

− A turisztikai ágazat teljesítménye országos elismeréseket hozott. Az elmúlt években komoly célpont lettünk, a Tisza-tó fővárosa. A vendégéjszakák száma 5-6 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Tiszafüred 2017 végén elnyerte az Év turisztikai települése díjat. Ez a rangos cím nagy megtiszteltetés számunkra. Nemcsak a kollégáimmal, hanem szinte valamennyi tiszafüredi polgárral sokat dolgozunk a turizmus fejlesztéséért.

− Milyen jelentősebb beruházások történtek, történnek a városban?

− Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma épült meg Tiszafüreden. A kormány a Tisza-tavat kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította, így 2020-ig mintegy 50 kilométernyi kerékpárút-hálózat épülhet, melynek első szakasza Tiszafüred érintésével már elkészült. Erőn felül igyekszünk felújítani az elhanyagolt útjainkat, melyhez állami és uniós forrásokat egyaránt igénybe vettünk. Azonban a munka neheze még hátravan, hiszen a város több pályázata is nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Jelenleg 15 pályázatunk fut, amelyek az élet szinte minden területét érintik. Többek között új egészségügyi központ és piaccsarnok épül, megszépül a szabadstrandunk, illetve számos közintézményünkben energetikai korszerűsítés történik a közeljövőben.