Természetközeli erdőgazdálkodás Hevesben

Kisvasút

Az EGERERDŐ Erdészeti Zrt. állami tulajdonú vállalat, melynek munkatársai egy személyben jó erdőgazdák, lelkes természetvédők és a közjóléti igény fáradhatatlan kiszolgálói. A vállalat szakemberei felkészülten és elhivatottan végzik munkájukat.

A társaság a Mátra, a Nyugat-Bükk és a Heves–Borsodi-dombság állami erdeinek vagyonkezelését végzi, mintegy 75 000 hektár területen, tudtuk meg Dobre-Kecsmár Csabától, a cég vezérigazgatójától. Erdőterületeik kétharmada nemzeti vagy közösségi (Natura 2000) oltalom alatt áll, ezért szoros kapcsolatot ápolnak ezen területek természetvédelmi kezelőivel, a területileg illetékes Nemzeti Park Igazgatóságokkal.

   A Mátra és a Bükk erdőségei közkedvelt kiránduló célpontnak számítanak, napjainkban már nem csupán a belföldi, hanem egyre inkább a külföldi turisták körében is. A társaság ezért tartja igen fontosnak a mögöttük álló évtized fejlesztési munkáit, amelyeknek keretében felújítottak számos turistaházat, kilátót, erdei pihenőhelyet, valamint az általuk működtetett három kisvasút – Mátravasút, Felsőtárkányi ÁEV és Szilvásváradi ÁEV – is fejlődni tudott.

   Akkreditált erdészeti erdei iskoláikban, Szilvásváradon és Mátrafüreden, környezeti nevelési, szemléletformálási célú erdészeti nyílt napjaikon évente 6-8 ezer általános és középiskolás gyermeknek mutatják meg az erdők élővilágát és az erdészek mindennapi munkáját.

   Az elmúlt időszakban az erdészeti szakma nyitott a társadalom széles rétege felé, és megtanultak élni a kor technikai vívmányai által nyújtott kommunikációs lehetőségekkel. A társadalomnak az erdők, és ezzel egy időben az erdészek irányába támasztott fokozódó elvárásainak úgy tudnak megfelelni, ha egyre szélesebb rétegek értik meg, hogy az erdész munkája több mint szimpla favágás.

   El kell fogadtatni az emberekkel, hogy az erdészek a letéteményesei annak a szintetizáló folyamatnak, melynek eredménye az erdők hármas alapfunkciója – gazdasági, védelmi, közjóléti – közötti egyensúly megteremtése.

   Az EGERERDŐ Zrt.-nek kiemelt feladatot jelent a kormányzat által meghirdetett Országfásítási program végrehajtása – mondta befejezésül Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató –, az erdők CO2 megkötési szerepének tudatosítása, a megkezdett Bejárható Magyarország program továbbvitele, és az erdőkből kitermelt fának – mint megújuló nyersanyagnak és energiaforrásnak – a népszerűsítése.