Tengernyi élmény Keszthelyen, a Balaton fővárosában

Élményekben gazdag nyaralást ígér Keszthely minden vendégének, akár nyugodt kikapcsolódásra, akár aktív pihenésre vágyik, akár a kulturális élményekre nyitott. Keszthely vezetése mindezeken túl befektetőbarát környezet kialakítására törekszik. A Balaton fővárosának aktualitásairól Ruzsics Ferenc polgármester adott tájékoztatást.

– Bizonyára sok város szívesen birtokolná a Balaton fővárosa címet. Keszthelyt mi predesztinálja arra, hogy ezt viselje?
– Keszthely nagy előnye, hogy – a Balaton-parti települések között egyedi módon – több olyan vonzerőt egyesít magában, amelyek külön-külön is figyelemre méltóak. Nálunk kivételesen szerencsés módon minden együtt van ahhoz, ami egy kellemes nyaraláshoz szükséges. Színvonalas strandjaink várják a napozni, fürdőzni vágyókat és a vízi sportok szerelmeseit. Hazánk egyik legjelentősebb műemlékegyüttese, a Festetics-kastély csupán egyike a város számos múzeumának, melyek tartalmas időtöltést kínálnak akkor, amikor nincs strandidő. A gazdag kultúrtörténeti látnivalók és a patinás városkép sajátos hangulatot teremt egy-egy kellemes sétához. Épített örökségünk mellett a természeti környezet is figyelemreméltó. Keszthely pezsgő iskolaváros és a környék kulturális központja, színházunk egész évben színvonalas előadásokkal várja közönségét.
Adottságaink, valamint az elmúlt időszak fejlesztései alapján Keszthely megérdemelten viseli tehát a Balaton fővárosa címet. Törekszünk arra, hogy a jövőben még inkább rászolgáljunk erre.
– A főtéren és a Balaton-parton végrehajtott fejlesztések milyen visszhangot váltottak ki?
– Az elmúlt években megvalósított városfejlesztő nagyberuházások a helyi lakosság igényeinek kielégítésén túl az idegenforgalom fejlesztését is szolgálják. Számos egyéb turisztikai attrakcióval gazdagodott Keszthely, és ebben az önkormányzat mellett a város intézményei, múzeumai is jeleskedtek. Közvetlen vendégszám-emelkedésben ez még nem mérhető, de a visszajelzések, vélemények a legtöbb esetben pozitívak.
– A sok tízezer turista komfortérzete mellett a helyben élők életminősége is fontos. Milyen intézkedésekkel javítottak, javítanak ezen?
– Jövőbe mutató törekvéseink egyaránt támogatják a munkahely- és otthonteremtést, a város fenntartható és költséghatékony működtetését, valamint a befektetés-ösztönzés mellett a nagyszabású önkormányzati fejlesztések pályázati segítséggel történő megvalósítását. Fontosnak tartom, hogy a városi fenntartás költségeit minél alacsonyabb szintre szorítsuk. Ennek érdekében növeljük a megújuló energia felhasználásának arányát. Nemrég ért véget a közvilágítás csaknem teljes korszerűsítése. Nyertes pályázatokkal rendelkezünk egy biomassza-üzem létesítésére, valamint több önkormányzati intézményünknél napelemes rendszer kialakítására. E fejlesztésekkel jelentős megtakarítást érhetünk el, amit a kultúra, a sport vagy épp a helyi vállalkozások támogatására fordíthatunk.
A minőségi turizmus fejlesztését illetően is vannak feladataink. Szeretnénk elérni, hogy színvonalas szálláshelyek létesüljenek. Ez kedvező hatást gyakorol az idegenforgalomra, és munkahelyeket is teremt. Megkezdtük a vízpart-rehabilitációs tanulmányterv módosítását annak érdekében, hogy olyan egységes turisztikai fejlesztési területek jöjjenek létre, amelyeket befektetői köröknek tudunk kiajánlani. Hozzájárul az idegenforgalom fellendítéséhez az új városi sportcsarnok megépítése, ugyanis az a helyi sportélet támogatása mellett színvonalas hazai és nemzetközi rendezvények befogadására is alkalmas lesz.
Az idegenforgalom azonban csak „egyik lába” a keszthelyi gazdaságnak. Termelőüzemek és egyéb vállalkozások letelepedését is támogatjuk, emellett a már működő kis- és középvállalkozásainkról sem feledkezünk meg. A létrehozandó inkubátorház mindkét rétegnek hathatós segítséget nyújt piaci pozíciójának és versenyképességének javításában. A befektetőbarát környezet kialakításával új munkahelyek létrehozását segítjük elő.
Vonzó programok

Tavaly debütált, és idén is szeretnék megrendezni a KeszthelyFestet, amely a város három meghatározó helyszínén különböző stílusú programokat kínál. Szlogenje – „Tengernyi élmény!” – a programok sokasága mellett utal arra is, hogy az elkövetkező években meghatározó szereplője kíván lenni a magyar tenger rendezvénykínálatának. Nagy népszerűségnek örvend a hagyományos
borfesztivál, a nemzetközi népzenei és néptáncfesztivál, és érdekes kínálattal készülnek az augusztus 20-ai hosszú hétvégére is. A Keszthelyi Nyári Játékok idén is különleges szabadtéri színházi élményt nyújt a Festetics-kastély parkjában.

Ruzsics Ferenc

Keszthelyen született, 1957-ben. A Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen 1986-ban szerzett diplomát. 2002 és 2006 között képviselő, 2006 óta a Fidesz-KDNP jelöltjeként Keszthely város polgármestere. A Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás elnöke, a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke. Nős, két gyermek édesapja.