Tavaly sikeres évet zárt a belföldi turizmus

Siófok

Budapest mögött Siófok és Hajdúszoboszló volt a legkedvesebb belföldi turisztikai célpont 2016-ban. Újabb rekordot döntött a belföldi turizmus tavaly: a Szallas.hu előzetes adatai alapján a forgalom 10 százalék felett bővült 2015-höz képest − közölte a portál az MTI-vel.

 

2016-ban az erős nyári szezon segítette a növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Az adatokból az is kiderül, hogy több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat. A szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben. Tavaly kiemelkedő volt a szeptember, és a karácsonyi időszakban is jelentős, a szilveszteri forgalomhoz mérhető felfutás volt – nyilatkozta Szigetvári József ügyvezető.
Tavaly még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy egy-két napra iktattak be pihenőt. A legnépszerűbb települések dobogós helyein nem volt változás: sorrendben Budapest, Siófok, majd Hajdúszoboszló következett, míg a megyék között Pest, Somogy és Heves bizonyult a legnépszerűbbnek.
Tavaly a szállásfoglalások kétharmada online csatornán történt, ráadásul egyre többen intézték nyaralásukat mobileszközről, minden ötödik vendég okostelefonról, vagy tabletről választotta ki szálláshelyét. A kikapcsolódásra vágyók 2016-ban vagy nagyon előre gondolkodtak, vagy az utolsó pillanatra hagyták a szálláshelyek intézését, így ez utóbbiak és a 90 napos előfoglalások erősödtek a legjobban.

A belföldi foglalások közel háromnegyede 50 ezer forint alatti volt, míg 20 százalékuk 50 és 100 ezer forint közötti. A Szallas.hu adatai szerint 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ezzel 51 732 forint volt.
A Szallas.hu 2016-ban 16 milliárd forint értékben közvetített szállást, és fennállása óta tavaly nyáron regisztrálta az egymilliomodik foglalását.
fotó: http://service4you.hu