Tartalmi és külső megújulás a Nádasdy-kastélyban

Nádasdy-kastély

Visszakerült eredeti helyére, a Nádasdy-kastélyba három, egykor Nádasdy-tulajdonban lévő festmény. A Nemzeti kastélyprogram jóvoltából másfél milliárd forint fejlesztési keret áll rendelkezésre az épület fejlesztésére.

A Nádasladány szívében fekvő, 18. században épített Nádasdy-kastélyba három festmény kerül vissza. Barabás Miklós Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című alkotása, amely az ősz óta Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban volt látható, valamint Giacomo Francesco Cipper az Öreg házaspár ebédje és a Fiatal parasztpár muzsikusokkal című műve. A festményeket – a feol.hu beszámolója szerint – Sághi Attila, a Foster Központ elnöke, Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Bányai Balázs történész, a székesfehérvári múzeum munkatársa és Opra Zsuzsanna, a központ műtárgyfelügyelője mutatta be az érdeklődőknek.

A Nemzeti kastélyprogramban mintegy másfél milliárd forint értékben hajtanak végre további fejlesztéseket a Nádasdy-kastélyban – emelte ki a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke a kastélyprogram Fejér megyei társadalmi egyeztetésén.

Sághi Attila elmondta: Nádasdladány esetében kiemelt szerephez jut a művészet, az oktatás és az ökológia. A Forster Központ a 2014–2020-as európai uniós időszakra összesen harmincöt kastélyra dolgozott ki fejlesztési koncepciót. Ebből hét Fejér megyei.

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyt 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították. Néhány éve a Norvég Alap támogatásával mintegy 250 millió forintos költséggel újult meg.

fotó : Festmény – V. Varga József, a kastély – minalunk.hu