Szlovák étterem és panzió Békéscsabán

Szlovák panzió Békéscsaba

A 18. század első felében az idetelepülő evangélikus vallású szlovákok alig egy évszázad alatt Békéscsabát a megye legdinamikusabban fejlődő városává tették. 

A szlovák nemzetiség a város közéletében napjainkban is aktív szerepet vállal. Békéscsabán több olyan intézmény működik, melyek nem csupán helyi és regionális, hanem országos jelentőségűek is. Ilyen többek között a Csabai Szlovákok Szervezete, a Szlovák Pedagógiai és Módszertani Központ, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete és a Szlovák Kultúra Háza, mely utóbbiban étterem és panzió is működik.

A városközpontban, az evangélikus nagytemplom szomszédságában lévő panzióban 11 szoba áll a vendégek rendelkezésére, s egy időben 33 főt tudnak fogadni. A szobákat a Kisfaludy Program keretében 2019-ben újították fel, s a panzióhoz zárt parkoló is tartozik. 

A 80 fő befogadására alkalmas éttermet természetesen nem csupán a panzió lakói látogathatják. A gasztronómiai kínálatban megtalálhatóak a szlovák konyha ínyencségei, mások mellett a kiszely-leves és a sztrapacska. Mivel Békéscsaba ezernyi turisztikai látványossága és gazdag programkínálata évről évre egyre több látogatót vonz a városba, a helyi szlovákság törekszik arra, hogy a nyári főszezon mellett az elő- és utószezont is fel tudják használni a nemzetiségi csoportok minél szélesebb körben történő bemutatására. A Szlovák Kultúra Házában a hagyományápoló közösségek működése mellett számtalan kiállítást, közösségi rendezvényt és kulturális eseményt szerveznek.

Elérhetőség:
Szlovák Kultúra Háza, 
5600 Békéscsaba, Kossuth tér 10. 
tel.: 66/321-771, 06-70-57-69-752
web: slovak.hu