Szilvásvárad látványosságai turisták százezreit mozgatják meg

Szilvásvárad

Az egyik legismertebb bükki üdülőhely önkormányzatának az idelátogató vendégek minden igényt kielégítő kiszolgálása mellett az is célja, hogy megőrizzék a párját ritkító természeti környezet épségét és az itt élők nyugalmát. Szaniszló László polgármesterrel beszélgettünk.

− Bizonyára kevesebben vannak az országban olyanok, akik még nem jártak Szilvásváradon, mint azok, akik legalább egyszer meglátogatták. Mennyien fordulnak meg önöknél évente, s növekszik-e a vendégéjszakák száma?

− Egészen pontos számokat nem tudok mondani. A becslések alapján tudunk következtetni arra, hogy évente 6-700 ezer ember látogat el hozzánk. A legtöbben egynapos kirándulásra jönnek a Szalajka-völgybe. A szezon március 15-től november elejéig tart, leginkább a hétvégék és a nyári időszak zsúfolt, de az utóbbi években a szeptember-október is erős, de ez már időjárásfüggő. A vendégéjszakák száma évek óta százezer felett van, tavaly elérte 125 ezret, ami az eddigi csúcs. Akad szálláshely minden kategóriában. A nagy kemping ugyan megszűnt, de úgy látjuk, hogy az érdeklődés a színvonalasabb szálláshelyek felé mozdult el. Két négycsillagos szállodánkban folyamatos a fejlesztés, de népszerűek a kisebb panziók, vendégházak is.

− A külföldi vagy a magyar turisták vannak többségben?

− A szállodák kimutatásai szerint zömmel hazai turisták jönnek hozzánk, a külföldiek inkább határozott céllal, vadászni vagy lovagolni.

− Kiválóak az adottságaik, de bizonyára nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Milyen fejlesztéseket valósítottak meg a vendégek jobb kiszolgálása érdekében?

− A turizmus nálunk sokszereplős terület. Az Egererdő Zrt-hez tartozik a Szalajka-völgy, de érdekelt az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad és a Bükki Nemzeti Park is. Az önkormányzat teszi a dolgát, de velünk együtt a többi, turizmusban érdekelt szereplő is. Tudni kell, hogy tavaly a völgy nagyon sok kárt szenvedett az áprilisi hóesésben, néhány helyen rá sem lehet ismerni, a szabadtéri erdei múzeum megsemmisült. Ezt március végére az Egererdő Zrt. újjáépítette, s ma már ugyanúgy szolgálja a turistákat, mint korábban. A kisvasút is működik, ám a kidőlt fák elszállítása még nem ért véget, egyes helyeken még most is elszomorító a látvány.

Tavalyelőtt elkészült egy fedeles lovarda, idén lovas stadion épül, ahol augusztusban már fogathajtó versenyt rendeznek, ám emellett számos más program is várja az idelátogatókat.

Azt viszont fontos megjegyeznem, hogy nem csupán a rendezvények miatt jönnek hozzánk.

− Alapvető feladatuk kiszolgálni a turistákat, de a helyben élők igényeinek kielégítése is bizonyára komoly terhet ró az önkormányzatra. Honlapjukon kedvezményes telkeket kínálnak a település népességmegtartó képességének növelése érdekében. Mi a helyzet ezen a téren?

− Ez a programunk még nem hozott látványos eredményt. Mi is fogyunk, bár az utóbbi években megállt a népességfogyás, jelenleg1600 lakosa van Szilvásváradnak. Az ingatlanárak magasak, ami előny is, hátrány is. Munkalehetőség van, sőt az összes turizmusból élő vállalkozásnál észlelhető a szakemberhiány.

− Jól láthatóan épül, szépül a település…

− Valóban. 2006-tól, amióta polgármesterré választottak, megújult és bővült az iskola, óvoda és egészségház, a belterületi útjainkat pedig rendbe tettük. Az iskola mellett két éve adtunk át egy műfüves pályát, most műanyag borítású sportpálya készül. Épült egy színvonalas konditerem is, ami nagyon népszerű. A Szalajka utcában játszóteret és szabadidőparkot építünk.

2015 év végén vettük birtokba az új községházát. A régi helyén szociális szolgáltató központot hozunk létre, 90 millió forintos pályázati támogatással. Öt településen látunk el szociális feladatokat, itteni központtal. Szintén pályázati támogatással valósítunk meg a a település belterületén egy árvízvédelmi beruházást. Vannak elképzeléseink a kerékpárút-építés terén is, szeretnénk megteremteni a kapcsolatot Egerrel, illetve a Szilvásvárad−Putnok vasútvonal felszámolásával abban az irányban is épülhetne egy turisták számára kényelmesen használható kerékpárút, esetleg sínbicikli-pálya. Régebbi tervünk, de most talán lesz esély a megvalósítására, egy libegő építése a Millenniumi kilátóhoz. Összességében igyekszünk élhető, szerethető települést kialakítani, ahol az itt lakók és a vendégek jól megférnek egymással.

 

 

Tudta-e, hogy…?

 

Szilvásvárad önkormányzata a Bükki Nemzeti Parkkal közösen lassan húsz éve tervezi egy libegő építését. 2001-ben már a megvalósítás kapujában álltak, de 2002 után forráshiány miatt mégsem épült meg a turisztikai attrakció. Most ezeket a terveket aktualizálták. Szaniszló László polgármester szerint Szilvásvárad vonzerejét növelné a libegő, ugyanakkor tehermentesítené a Szalajka-völgyet. A turisták egészen a Kalapat-hegyi kilátóig fölmehetnének libegőn, amely a fedeles lovarda és a sípálya fölött indulna, s végig a hegygerinc mentén haladva csodálhatnák meg a kilátást.