Szikszó város ipari parkja Abaúj motorjává vált

Szikszó

Szikszó hatezer lelkes kisváros Abaúj kapujában. Az elmúlt években a település a régió motorjává vált. Míg tíz évvel ezelőtt az itt élők többnyire abban gondolkodtak, hogyan meneküljenek el innen, mára a fejlődés, a gyarapodás vette át a főszerepet. 

Füzesséri József 2006 óta vezeti a települést. A kezdetekről elmondta, hogy akkoriban, ha valaki elhagyta a város határát, biztos lehetett abban, hogy lekicsinylő megjegyzésekben lesz része. Ugyanis „hírnévre” egyedül a településen működő fehérjefeldolgozó üzem tett szert, méghozzá a szinte elviselhetetlen bűz miatt. Kilenc évvel ezelőtt a szikszóiak még álmodni sem mertek arról, hogy a kétezres évek elején ipari parkká nyilvánított területen néhány esztendő alatt üzemek sora épül fel. Füzesséri József hangsúlyozta, hogy Szikszó fejlődésének záloga a munkahelyek teremtése, a beruházók Szikszóra csábítása. Még 2007-ben alakították ki Szikszó határában azt a 341 hektáros összefüggő ipari területet, amely a legnagyobb az országban. A Hell Energy Kft. itt építette fel energiaital-gyártó üzemét, majd második ütemben a Szikszó nevét viselő üdítőital-gyártósorát. Elkészült a logisztikai központjuk is, jelenleg pedig egy szolgáltató komplexumot építenek kamionparkolóval, töltőállomással, panzióval. Az ipari parkban további cégek sora talált otthonra – tudtuk meg a polgármestertől. A siker további záloga az is, hogy megújult az ipari park menedzsmentje, amelynek tagjai startup szemlélettel láttak hozzá a fejlesztéshez. Szikszó ipari területei kiváló adottsággal rendelkeznek: az autópálya közelsége, a vasúti kapcsolat, az infrastruktúra mind-mind óriási előny az idetelepülők számára. Akik eddig Szikszót választották, jól döntöttek. A város önkormányzata azon munkálkodik, hogy minél gördülékenyebb legyen az ügyintézés, az együttműködés.

− Büszkék vagyunk arra, hogy a befektetők egyenrangú társként kezelnek bennünket – nyilatkozta Füzesséri József. S bár sokat tettek az intézményi infrastruktúra fejlesztéséért, a munkahelyteremtésért, mégsem dőlhetnek hátra. Ahhoz, hogy az új munkahelyeken szikszóiak dolgozzanak, fontos az oktatás erősítése, de a környezetvédelem és az egészségügyi ellátás terén is akad fejlesztenivaló. Ez utóbbi területeken lépésről lépésre haladnak előre. Nemrégiben avatták fel azt az egészségügyi centrumot, ahol egy helyen vehető igénybe a háziorvosi, a gyermekorvosi és a fogorvosi szolgáltatás. Bátran állíthatjuk, hogy Szikszó sokat tesz a környezetvédelemért is. Az alternatív energia felhasználása terén is jó úton járnak. Már két elektromos gyorstöltő állomás található a településen, és a polgármesteri hivatal elektromos autót használ, példaértékűen. Növelni szeretnék a zöldenergia felhasználásukat is. Ezért is pályáznak napelemek létesítésére az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények energiaellátásának korszerűsítésére.