Szigeti Ferenc köszöntője

Nem gondoltam volna, hogy a zenészi, szerkesztői, produceri munkám mellett egyszer nagykövet válik belőlem. Megtisztelő felkérést kaptam barátaimtól, akik főleg pálinkafőzéssel és főzőgyártással foglalkoznak, igen komoly szinten. Elfogadtam, és így lettem a Magyar Pálinka Nagykövetség tiszteletbeli nagykövete, úgy 10 évvel ezelőtt. Örömmel vállaltam, több ok miatt is, de elsősorban azért, mert úgy gondolom, hogy a pálinka egy igen sajátos magyar termék, komoly nemzeti érték, igazi hungaricum. Nagyon sokat utazom, bejártam – túlzás nélkül – a fél világot, és azt tapasztaltam, hogy a magyar típusú pálinkát Ausztriában, Németországban talán még ismerik snapsz néven, de távolabb már nem nagyon vannak a miénkhez hasonló pálinkák. Nincs olyan párlat, amit tiszta, válogatott gyümölcsből készítenek, nagyon gondos és steril eljárással. Az így előállított, jó minőségű pálinka biztosan nem árt – bizonyos mennyiségig természetesen. Szorosan hozzátartozik a gasztrokultúrához. 

   Bár ez egy tiszteletbeli nagykövetség, de nagyon komolyan vettem a felkéréstől kezdve. A nagykövet előadásokon, rendezvényeken jelenik meg, személyesen képviseli a cégét, a Pálinka Nagykövetséget, és közben kommunikál, népszerűsíti az italt. Bizonyos szakmai tudással persze kell rendelkezni, sokat tanultam a barátaimtól, sőt részt vettem egy pálinkafőzési tanfolyamon is, nézőként. Zenészként nagyon sokat utazunk az országban. A Karthago ismert arról, hogy soha nem iszunk alkoholt koncert előtt. Elég cizellált és nehéz a zenénk, koncentrálni kell, nem könnyű, még a rockzenéhez képest sem. Koncert után már szoktak kínálni, előfordul, hogy különböző házi pálinkákkal is. Ezeket általában finoman elutasítjuk, mert a különböző otthoni amatőr masinákon, rossz cefréből lefőzött folyadékok néha szörnyűek, és nem is mindig ártalmatlanok. Nagyköveti feladatomnak tartom, hogy a valódi minőségi pálinkákat és a komoly főzőket ajánljam különböző kommunikációs stratégiákkal, növeljem az igényes márkák ismertségét. 

   Bár már betöltöttem a hetvenet, megszoktam a sok munkát, szerencsére jól bírom energiával. A Karthagóval 44 éve zenélek, előtte a Corvinában játszottam 8 évig. A Karthagót én alapítottam, a mai napig vezetem, szervezem, producerkedek, és mellette persze zenélek. Ez hozzátartozik a mindennapjaimhoz, számomra természetes. Ha nem lenne, szörnyen hiányozna. Producerként előre tervezek és gondolkodom egy-két évvel. Menedzserként pedig magam mögött megyek, és mindent lerendezek, elintézek. Mindkét feladat ez enyém. Emellett voltam hanglemezkiadó-igazgató 23 évig a nemzetközi Polygramnál, a Hungarotonnál kiadóigazgató, a Magyar Rádiónál zenei rendező és szerkesztő. Mindennap azzal a gondolattal ébredek, mi az aznapi tennivalóm, folyamatosan születnek ötleteim, néha több is, mint amit egyáltalán meg tudok valósítani. 

   A Karthago egy évébe sok-sok koncert belefér. Az országos turné, ami kiterjed a Felvidékre és Erdélyre is, általában elindul április közepén, és tart október végéig, sőt néha még decemberben is játszunk. Ez 40-50 koncertet jelent egy szezonban. Tavasszal többnyire lemezt csinálunk, számokat írunk, stúdiózunk. Általában olyankor állítom össze a következő turnéra a dallistát az újakból, a régiekből, rakosgatok, majd előterjesztem a zenekarnak, megvitatjuk, és amikor nagyjából összeáll, elpróbáljuk. Azután az első néhány koncerten kiderül, valóban jól választottunk-e, és bizony változtatunk, ha kell. Általában a negyedik-ötödik koncert után áll be a végleges sorrend, és azután ezt játsszuk az éves turné során. 

   A Karthago egy Máté Péter-díjas zenekar, 2021-ben kaptuk a magas állami kitüntetést, nagyon büszkék vagyunk rá. Összeállítottunk egy „rockos” Máté Péter feldolgozáslemezt, ami aranylemez lett. Tavaly „Karthago Szimfonik – Máté Péter in Rock” címmel rendeztünk nagy sikerű koncertet az Arénában a lemez számaiból. 

   Jövőre leszünk 45 évesek, ezt is méltón szeretnénk megünnepelni. Adunk egy nagykoncertet június 15-én Budapesten, azután ehhez csatlakozik majd egy komoly országos turné. Mi most 44 éve játszunk együtt változatlan felállásban, ez amúgy világrekord. Kaptunk is egy diplomát a Guinness Rekord magyarországi társaságától, valamint beadványt küldtem a londoni Guinness Bookhoz, és kértem, vizsgálják meg, mert úgy tűnik, nincs a világon még egy zenekar, amelyik 44 éve változatlan felállásban muzsikál együtt. Mostanában várom a választ. Ez azért nagy dolog lenne!

Szigeti Ferenc    

zenész, zeneszerző, szövegíró,

a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje tulajdonosa, a Magyar Pálinka Nagykövetség tiszteletbeli nagykövete