Szentendrén gyűltek össze a Kárpát-medencei táncházas zenészek

Szentendre

A legkiválóbb magyar és határon túli nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek részvételével rendezték szeptember első hétvégéjén a szentendrei Skanzenben a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját. 

A Hagyományok Háza a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közösen idén harmadik alkalommal szervezte meg a találkozót, amelynek nyílt napján a nagyközönség is részese lehetett a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejött, egész napos zenés forgatagnak. Ilyenkor a régi épületek életre kelnek, szinte még a falak is muzsikálnak, hiszen 10 portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik zenélnek egész nap. A porták házigazdái a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeztek. Itt volt mások mellett a Berka együttes, a Dobroda zenekar, a Dűvő zenekar, láthatták, hallhatták a Fláre Beás, a Fokos és a Gázsa zenekar produkcióját. Bemutatkozott a Magyar Dudazenekar, a Magyar Tekerőzenekar, a Szászcsávási Banda, a Szigony zenekar és a Zerkula zenekar is.

A közönség olyan hagyományőrző mesterekkel is találkozhatott, akik a mindennapok részeként a mai napig művelik és őrzik népzenei hagyományaikat. A találkozóra csallóközi és magyarpéterlaki vonósbandát, moldvai furulyást és nemespátrói énekeseket is hívtak.

A gazdag programkínálatot kézműves-foglalkozások, gyermek- és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszer- és zenészfotó-kiállítás, ismeretterjesztő előadások, borkóstolás, valamint rendhagyó tárlatvezetések egészítették ki.

Az egész napos zenés forgatagot a Sokszínű Kárpát-medence című gálaműsor zárta az amfiteátrum színpadán, ahol erdélyi, somogyi és felvidéki hagyományőrző zenészek és énekesek, számos közreműködő zenekar, valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai szórakoztatták a közönséget.

A találkozó keretében szakmai fórumot is rendeztek azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítsanak a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre és a szakmai kérdések megvitatására.

fotó: iranyszentendre.hu