Szekszárd a jövő és a lehetőségek városa

Ács Rezső kapta az idén „Az év alpolgármestere” díjat egy internetes szavazáson. Az érdem nemcsak az övé, mondja, de vitathatatlan, hogy a gazdasági szakember nagyon sokat tesz Szekszárdért. Amennyiben ősszel bizalmat szavaznak neki a választók, immár polgármesterként válthatja valóra számtalan, a város fejlesztését szolgáló tervét.

–       Milyennek látja Szekszárdot?
–       Szekszárd a tradíciókra nagyon sokat adó város, igen szorgalmas emberek lakják. A település története az évszázadok folyamán összefonódott a szőlővel és a borral. Aki ezzel foglalkozik, az pedig pontosan tudja, hogy a jó eredményhez mennyi munka, kitartás, továbbá milyen sok befektetett energia szükséges. Az is nagyon fontos, hogy a borászat egy hosszú távú gondolkodást igénylő tevékenység. Nálunk 4500 borospince található, szinte nincs is olyan család, amely ne termesztene szőlőt, tehát joggal állítom, hogy a szekszárdiak dolgos emberek.

Azt kell mondanom, hogy az elődeink nagyon jó helyen telepedtek le: szép a táj, kiválóak a mezőgazdasági termőterületeink, ráadásul közlekedési és logisztikai csomópont vagyunk. Megéltünk sok nehézséget, de mindig sikerült talpra állni. Jelen pillanatban úgy érzem, településünk óriási lehetőségek előtt áll: a jövő városa.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy Szekszárd nagyon befogadó, vendégszerető város. Aki egyszer ellátogatott hozzánk, később is visszajön, mert jól érezte itt magát.

–       Az idén ön kapta „Az év alpolgármestere” díjat a huszadik alkalommal megrendezett Városi Polgármesterek Randevúján. Hogyan érintette ez az elismerés?
–       Ha az ember munkáját elismerik, az nagyon jólesik, és természetesen örül neki. Az alpolgármesterek egy kicsit mindig háttérbe szorulnak, az ő munkájuk talán kevésbé látványos. Ráadásul Szekszárd az egyik legkisebb megye székhelye, az egyik legkisebb megyei jogú város, így hát nehéz versenybe szállni a nagyobb gazdasági potenciált képviselő településekkel. De az igaz, hogy az elmúlt években jó néhány innovatív megoldással rukkoltunk elő, legyen szó például a víz- vagy a hulladékgazdálkodásról, és minden bizonnyal ezek hívták fel az országos figyelmet a nálunk folyó munkára. Büszke vagyok arra, hogy szinte anyagi ráfordítás nélkül, ellenben sok ötlettel és kreativitással sikerült felelnünk a kihívásokra. Természetesen az elismerés nem csupán engem illet, hanem Szekszárd valamennyi lakóját, az önkormányzattal partneri kapcsolatot fenntartó cégvezetőket, valamint a mögöttem álló, a munkáját a legmagasabb szakmai színvonalon végző stábot is, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki. Ez csapatmunka. Az önkormányzati gazdálkodás nehéz terület, ahol ráadásul folyamatosan változnak a gazdasági és a törvényi körülmények. Ebben is megbízható támaszaim a kollégáim, akikkel gyakran konzultálok. Dr. Haag Éva jogász alpolgármestertársamhoz is bátran fordulhatok. Közösen végezzük a feladatunkat, hiszen szinte nincsen olyan gazdasági kérdés, amelynek ne lenne jogi vetülete, és fordítva. Mindez élethosszig tartó tanulást is jelent, nem lehet hátradőlni.

–       Önnek a környezetvédelem is a szívügye. Milyen tennivalók akadnak a városban ezen a téren?
–       A sok folyamatban levő projekt közül most csak egyet emelnék ki. 1993 óta jelent problémát vízbázisunk veszélyeztetettsége. Három évünk van a megoldásra, ugyanis ennyi idő múlva a szennyeződés elérheti a kutakat. Egy körültekintően megírt pályázatnak köszönhetően már megindult annak a 6,5 milliárd forintos fejlesztésnek a megvalósítása, amelynek során egy Duna-menti kavicságyból nyerünk majd tiszta vizet. Terveink szerint jövő őszre befejeződhet ez a példa nélküli, hatalmas beruházás, amely 80-100 évre megoldja Szekszárd egészséges ivóvízzel való ellátását.

–       Eséllyel indul a polgármesteri tisztségért. Milyen tervei vannak, amennyiben elnyeri a választók bizalmát?
–       Az egyik legfontosabb feladat a munkahelyteremtés. 2007-ben létrehoztunk egy ipari parkot, de a betelepítés a válság hatására lelassult. Az utóbbi időszakban ismét élénkebb érdeklődés mutatkozik a lehetséges betelepülők részéről: feltett szándékom ezeket a cégeket minden erőmmel segíteni. A következő években akár 400-450 új munkahely is létrejöhet a város segítségének köszönhetően. Természetesen folytatni kívánjuk az elmúlt ciklusban megkezdett intenzív út- és járdaépítési programot.

A Dél-Dunántúlon egyedülálló sportcentrumot sikerült létrehoznunk, amely sportcsarnokot, műfüves focipályát teniszpályát éppúgy magában foglal, mint egy fürdőt, illetve télen egy fedett jégpályát. A következő lépést az jelenti majd, hogy egy új uszodát építünk. Ez a sportkomplexum akár edzőtáborok helyszíne is lehet a jövőben. Szekszárd valódi sportturisztikai célponttá válhat, ám ehhez kapcsolódóan nagyon fontos, hogy megfelelő szálláshelyekkel rendelkezzünk, és ezen a téren még sok a tennivalónk.

Szeretnénk fejleszteni a kerékpáros úthálózatot, amely elérné az északi városrészt, valamint Gemenc felé is elvezetne. Célunk az is, hogy részt vegyünk a Sió turisztikai hasznosításában.

A Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódva lakásépítési programot hirdetünk meg azért, hogy a bővítésben részt vevő szakemberek és családjaik Szekszárdon telepedjenek le. Az egyre növekvő igényeknek megfelelve idősek otthonát is tervezünk építeni. A város lakosságának több mint fele lakótelepeken él. Szeretnénk elérni, hogy javuljanak az életkörülményeik. Minél több zöldterület megtartása mellett sok autót befogadni képes, de rendszerezett, egységes parkolókat kívánunk létrehozni. Figyelembe kell vennünk az idős emberek igényét a házak körüli pihenőhelyek kialakítására éppúgy, mint a játszóterek fejlesztésének szükségességét. Igyekszünk mindenkire gondolni.