Soltvadkert kerek születésnapot ünnepel

A Duna–Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában fekvő kisváros nem csupán épített örökségeiről, finom borairól és pálinkáiról, legendás cukrászdájáról híres, hanem arról is, hogy évről évre egyre kedveltebb turisztikai célpont. Temerini Ferenc polgármesterrel beszélgettünk.

– Soltvadkert idén ünnepeli városi rangra emelésének 30. évfordulóját. Minek köszönhette e címet a település 1993-ban?

– Ahhoz, hogy harminc évvel ezelőtt városi címet kapjunk, Soltvadkert infrastruktúrájának el kellett érnie egy bizonyos szintet. Az ilyen jellegű beruházások a településen – egyebek mellett a vezetékes gázrendszer kiépítése, a csatornázás, a jó minőségű ívóvíz és így tovább – addigra már megtörténtek. A városi rang elnyerése tehát az infrastrukturális kiépítettség akkori fokának volt köszönhető. 

   Természetesen az ilyen jellegű közműberuházások tovább folytatódtak, a csatornahálózat, illetve a csapadékvíz-elvezetési rendszer teljes körű megvalósításán immár túl vagyunk. Ami az utóbbit illeti, a település domborzati viszonyai olyanok, hogy a csapadékvíz természetes úton nem folyik el, ezért erre sokat kellett költenünk. 

   Prioritást élvezett továbbá a Vadkerti-tó fejlesztése, amely napjainkban a horgászok és a fürdőzők, pihenni vágyók paradicsoma. Igen népszerű, és sokak által látogatott a vízparti kemping. A szintén közvetlenül a parton lévő panzió elmúlt években felújított szobáiból gyönyörű kilátás nyílik a tóra, így az színvonalas szálláshellyé vált. A tó körül tanösvény található, s a környékén kerékpározni, futni és túrázni is lehet.

– Napjainkban milyen egyéb fejlesztések történnek Soltvadkerten?

– Olyan állami beruházások zajlanak, amelyek érintik a várost. Elkezdődött a várost elkerülő közút építése. Ez rendkívül fontos nekünk, mivel az 53-as és 54-es főút települést átszelő közös szakaszának elviselhetetlenül nagy a kamionforgalma. A tervek szerint az elkerülő út 2024 végére készül el. 

   Alapvetően érinti továbbá Soltvadkertet a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése, amelynek eredményeként gyakorlatilag mindössze egy óra alatt elérhető lesz Budapest. 

   E két projekt befejezése után, valahol az elkerülő út és a vasútvonal metszésében szeretnénk kialakítani egy ötvenhektáros ipari parkot. Az előkészítő tanulmányok elkészültek, s várjuk a kormányzati döntést. 

   A város adóbevételeinek zömét a könnyűipari, azon belül a műanyagipari vállalkozások adják. További kapacitásbővítéseiknek korábban gátat szabott a város villamosenergia-hálózatának szűkössége, ám ez a gond rövidesen megoldódik, ugyanis az MVM egy új transzformátor-alállomást épít, amely jövő év végére rendszerbe áll. 

– Milyen programmal készülnek a kerek születésnapra? 

– Szeptemberben a hagyományos szüreti fesztiválunk keretében ünnepeljük meg a harmincéves évfordulót, igen gazdag programkínálattal, amelyek véglegesítése e pillanatban még nem fejeződött be.

– Mi minden várja a Soltvadkertre látogatókat?

– Turisztikai szempontból a legfontosabb értékünk a Vadkerti-tó és a borturizmus. Az utóbbihoz kapcsolódó szolgáltatásokat a Soltvadkerten működő borászatok kínálják a hozzánk érkező vendégeknek. A településen hat-hét, nagyon jó minőséget előállító borászat működik, turistacsalogató látványpincékkel. Több évtizedes munkával sikerült az itteni, homokhátsági borokat a piacon jól értékesíthető minőségben előállítani. Különösen a fehér- és a rozéborok tekintetében már ott vagyunk a hazai legjobbak között. Elsősorban a családi borászatok alapozták meg Soltvadkert jó hírét.

   A Vadkerti-tó tervezett beruházásai között szerepel szálláshelybővítés is, mivel ebből egyelőre kevés található a tóparton. TOP Pluszos pályázatok révén szeretnénk folytatni a turisztikai fejlesztéseinket.

   A tó egyébként lassan mélyülő, homokos parttal rendelkezik, ezért kisgyermekes családok számára ideális. A háborítatlan pihenés, kikapcsolódás érdekében a fesztiváljellegű programokat nem a tóparton rendezzük meg, itt inkább sportcélú szabadidős programokat kínálunk. Strandkézilabda- és strandfoci, valamint triatlonversenyeket. Tavaly volt például egy színvonalas nemzetközi tájfutó-verseny, s idén tervezünk alföldi ultramaraton versenyt is. 

   Végezetül meg kell említenem, hogy Soltvadkert két keréken minden irányból elérhető, áthalad a városon az EuroVelo6 kerékpárút, így az egyre népszerűbb kerékpáros  turizmusnak is ideális helyszíne az idén harmincéves város.