Sikeres pályázatokból fejlesztenek Lellén

Balatonlelle


Balatonlelle felkészült a nyárra. Elsősorban a strandok újultak meg, korszerűsödtek, de új játszóterek is épültek. A folyamatban lévő pályázati beruházások megvalósulása is az itt élők és az itt nyaralók komfortérzetét emeli. Kenéz Istvánt, Balatonlelle polgármesterét kérdeztük.

Sikeres idegenforgalmi szezonról nem beszélhetünk fejlesztések nélkül. Balatonlelle évről évre szépül, korszerű szolgáltatásokkal gazdagodik. Mely eredményekre a legbüszkébb, s milyen beruházások vannak még folyamatban? 

− Önkormányzati saját erőből építettük át a Napfény strand fő- és hátsó bejáratát. Remélem, hogy a mostani fejlesztéssel nemcsak esztétikai előrelépés történt a város legnépszerűbb turisztikai célpontján, hanem a gyors és korszerű beléptető rendszer még inkább hozzájárul majd a strand kiváló megítéléséhez.   

A Vidékfejlesztési Programra benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően három új játszótér épült a városban. A Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Programra benyújtott pályázat is támogatást nyert. Ennek segítségével egy 150 négyzetméteres területen családi fitneszpark létesül. Ugyancsak pályázat segítségével szépül meg a Csöpi közi és a Szirom közi szabad strand is. Vizesblokkokat, mobil vécéket, új lejárókat, padokat, hulladéktárolókat, öltözőkabinokat, napelemes lámpatesteket és játszótereket alakítunk ki. Ha sikeres lesz a pűlyázatunk, 43 millió forintot fordíthatunk a munkálatokra.

Támogatói döntésre várunk a Magyar Falu Programba benyújtott kérelmünkre. Ha nyerünk, orvosi eszközöket vásárolhatunk 2,8 millió forint értékben. Szándékunkban áll felújítani a Hortenzia és a Napospart utcákat, ha megítélik az igényelt 14,9 millió forintot. A Zöldváros Program keretében térkövezett utcák, felújított kertmozi, megszépült Béke park és új játszóterek várják majd az ide érkezőket. A teljes beruházás befejezési határideje 2021 januárja. 

− A hónap végéig befejeződik a szabad strand fejlesztése. Milyen munkálatok teszik vonzóbbá az amúgy is látogatott területet?

− A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. segítségével 217 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert önkormányzatunk. Két kivitelező párhuzamosan dolgozik azon, hogy a munkát határidőig be tudjuk befejezni. A meglévő vizesblokkokat teljesen felújítjuk és gyermekbaráttá alakítjuk. A meglévő gyalogos sétányokat térburkolattal látjuk el a szabad strand teljes hosszában. Az ingyenes vízvételi pont (ivókút) helyreállítása mellett a meglévő kültéri zuhanyozók felújítása és bővítése is a projekt része. A vízbe jutás megkönnyítése érdekében 40 új lejárót helyezünk el a strandon. Megújítjuk, kibővítjük, árnyékoljuk és körbekerítjük a meglévő játszótereket, és újakat is telepítünk. Továbbá 30 napelemes kandelábert helyezünk el a sétány mentén. A strand területére 50 új padot, 50 új hulladéktárolót, valamint 10 új öltözőt állítunk fel, rendezzük a zöldfelületeket és wifi-hálózatot alakítunk ki.

− Somogyban elsőként Balatonlelle lett humanitárius város, ami minden bizonnyal nagy elismertségnek számít. Mit jelent ezt a kitüntetés, és mivel érdemelte ki a város?

− A pályázat fő célja a Magyar Vöröskereszt eszmeiségét, alapelveit tiszteletben tartó, céljai megvalósításában aktívan résztvevő közösségek elismerése. A cím elnyerésének feltételei: a településen élők rendszeres véradók legyenek, működjön vöröskeresztes szervezet és ifjúsági csoport is. Az intézményeink, üzemeink, szolgáltatásaink rendelkezzenek kiképzett elsősegélynyújtó felelőssel.  

− A szabadtéri színpadon kívül a part közelében is dübörög majd a lellei nyár, hiszen a rendezvényparkban rövidesen kezdődik az ingyenes programsorozat. Milyen fellépőkre számíthatnak az itt élők és az ide látogatók?

− Hétköznapokon és a hétvégéken is rengeteg program közül válogathatnak az itt élők és a hozzánk ellátogatók. A Szegedi Miniszínház gyermekelőadása többször is megtekinthető lesz. Július első hétvégéjén tartjuk a Balatonlellei Juliálist, ahol halászléfőző-verseny, bográcsos főzőpiknik és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. Lesz operettgála, retró hétvége, Dumaszínház, Strandparty a Napfény Strandon és orgonafesztivál. A szabadtéri színpadunkon olyan előadásokat láthat a közönség, mint a Csinibaba, a Pál utcai fiúk, a Hair, a Miniszter félrelép, a Padlás és a Dzsungel könyve. Azt hiszem, mindegyik darab igazi csemege. Fellép a nyár folyamán Balatonlellén Rúzsa Magdi, a Kárpátia, a Hooligans, az Omega és az Első Emelet. Augusztus másodikától kezdődik a 26. Lellei Borhét. A tíznapos borfesztiválunk a nyár igazi fénypontja.