Sikeres gálával ünnepelte alapításának 35. évfordulóját a paksi Tűzvirág

Tűzvirág

Az elmúlt évek legjobb magyar néptánc-koreográfiáiból, táncszínházi alkotásaiból és nemzetközi néptáncaiból válogatott paksi jubileumi gálájára a Mádi Magdolna vezetésével 35 esztendeje alakult Tűzvirág Táncegyüttes, amely a Paksi Művészeti Fesztivál keretében tartotta ünnepi műsorát. 

Harmincöt év alatt igazán messzire jutott a paksi Tűzvirág Táncegyüttes és Táncszínház. Nyolcórányi repertoárjukban a magyar nyelvterület mellett a világ szinte minden tájának táncai megtalálhatók. Számos nagy tekintélyű művésszel dolgoztak együtt, a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Sztárgálán évek óta több produkcióval mutatkoznak be, s rendszeresen kapnak meghívást a Nemzeti Színházba és a Budapest Kongresszusi Központba. Bejárták szinte az egész világot, a külföldön megrendezett magyar napokon felejthetetlen sikereket arattak.

Mádi Magdolna személyében olyan vezetője van az együttesnek, aki már kisgyermekként tudta, hogy a táncnak szenteli az életét. Keményen megdolgozott céljai eléréséért, ismereteit egészen akadémiai szintig gyarapította. Mestere volt dr. Martin György „Tinka”, Pesovár Ernő, Tímár Sándor, szellemi irányítójának pedig az egyetemes néptánctudományok nagymesterét, Ferdinand van Altenát, az amszterdami HET Nemzetközi Táncszínház alapítóját tartja. Számára nagy érték, hogy a Tűzvirág magyar néptáncra taníthatja az óvodás és általános iskolás gyerekeket, ahogy az is, hogy bemutathatják a magyar néptánckincset itthon és külföldön egyaránt, ugyanakkor más népek kultúrájából is ízelítőt adhatnak a magyarországi közönségnek. Ez a munka nem csupán a tánctanulásról szól, hanem kőkemény pedagógia és pszichológia is egyben. Mint mondja, munkájukban az alkotás a legcsodálatosabb, az, ahogyan egy-egy gondolatból színpadkész produkció születik. Meggyőződése, hogy a magyarság tánc- és néphagyományát csak úgy lehet megőrizni, ha beépül a színházba, ami a Tűzvirág Táncegyüttesnél tetten érhető: az utóbbi néhány évüket jelentős táncszínházi program is fémjelzi. Mádi Magdolna őszintén hisz a táncszínház erejében.

A jubileumi műsorban a Tűzvirág Táncegyüttes társulata mellett fellépett a szenior együttes, utánpótlás- és gyermekcsoportok, valamint az „aprók”. A számos díjjal elismert Tűzvirág Táncegyüttes estjeit a közönség évről évre töretlen lelkesedéssel várja, ami ez alkalommal sem volt másként. Ennek ékes bizonyítéka, hogy már jóval a bemutató előtt az összes jegy elkelt. A jubileum tiszteletére kiállítással is készültek, amelyet a Csengey Dénes Kulturális Központ előterében rendeztek be.

Fotó: Molnár Gyula