Savaria Táncverseny idén is

Savaria

Komoly hagyományai vannak a táncnak Szombathelyen, így nem meglepő, hogy a tavaszi, nyári programok között meghatározó szerepet játszik ez a műfaj. Az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvényét, a Savaria Nemzetközi Táncversenyt június 3-án már ötvenkettedik alkalommal rendezik meg.

A legkülönbözőbb stílusokat képviselő táncos rendezvényeket kínál tavasszal és nyáron az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ. A tánc világnapját ismét egy nagyrendezvénnyel ünneplik: Április 29-én, a város főterén három színpadon 32 különböző táncos formációt, együttest láthat a közönség. Zárásként a házigazda ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes ad nagyszabású műsort az AGORA Művelődési és Sportházban.

Parais István, az AGORA igazgatója arról tájékoztatott, hogy ismét egyik helyszíne lesz az Európai Quadrille Táncfesztiválnak Szombathely. Ennek keretében május 19-én több száz középiskolás diák táncol majd francia négyest Johann Strauss A denevér című operettjének részletére, érettségiző társaikat köszöntve.

Május utolsó vasárnapján rendezik meg a városi gyermeknapi forgatagot, amelyen többek között a Mesebolt Bábszínház előadásával és a Rutkai Bori Banda koncertjével várják a gyerekeket idén új helyszínen, a felújított sportházban és környékén. Június 3-án rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt, amelyről Parais István az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvényeként beszélt, és amely idén WDSF Latin Világkupa lesz. Puskás Tivadar polgármester a programokról tartott sajtótájékoztatón a város emblematikus kulturális rendezvényének nevezte a táncversenyt. 

– A tánc szeretetét már gyerekkorban el kell ültetni az emberekben, Szombathelyen pedig nagy hagyományai vannak a táncnak, éppen ezért helyes, hogy a tavaszi és a nyári kulturális programoknál is meghatározó ez a műfaj – fogalmazott.

A tavaszi és nyári nagyrendezvények sorát a Szentivánéji Vigasságok zárja, amelyre idén is több tízezer embert várnak a szombathelyi emlékműnél és a csónakázótó szigetén. Az este sztárfellépője Rúzsa Magdi lesz.