Sárváron a turisztikai paletta évről évre bővül

2023-ban eredményes évet zárt Sárvár. Jól teljesített az ipar és a turizmus, stabilan működött az önkormányzat is. Ami pedig a jövőt illeti, az emberek mindennapi életét, biztonságát befolyásoló programok végrehajtását tervezik. Kondora István polgármestertől kértünk interjút. 

– Ez az év is ígéretesen kezdődik Sárváron. Megnyílt a város második ötcsillagos szállodája. Milyen különlegességeket kínál az új hotel?

– Valóban, a napokban nyílt meg a város új ötcsillagos szállodája, a Melea Hotel, amely sajátos filozófiával szeretné a sárvári turisztikai kínálatot tovább bővíteni. Elmondhatom, ezzel a beruházással tovább színesedett a város turisztikai palettája, mégpedig a minőségi turizmus irányába. Itt elsősorban az egyénre szabott programok dominálnak, mind a gyógyászat, mind pedig az étkezés területén. A menedzsment tájékoztatása szerint ez az új létesítmény nem csupán szanatórium, nem csupán wellnesshotel és nem csupán gyógyfürdő, hanem még mindezeknél is több. A vendégeiket a holisztikus szemlélet keretében szeretnék egy sokkal egészségesebb életforma felé vezetni.

   Úgy gondolom,  hogy ezzel  fejlesztéssel Sárvár egy újabb nagy lépést tett előre, hogy az „ötcsillagos város” ideája közelebb kerüljön a megvalósuláshoz. A cél most az, hogy ez az új szálloda megfelelő módon beépüljön a város és az egész régió turisztikai kínálatába.

– Apropó, turizmus! Milyen volt tavaly a vendégforgalom? 

– A 2023-as esztendő a turizmus területén elég nehezen indult. Több tényezőt figyelembe kellett vennünk a terveink megfogalmazásakor. Az első és legfontosabb az az energiaválság, amely már az előző év őszén elkezdődött, s rendkívüli kihívás elé állította a turisztikai szereplőket, különösen a fürdőket. Aztán figyelembe kellett vennünk a jelentős áremelkedéseket, amelyek befolyásolták a fizetőképes keresletet, illetve a fürdő esetében új versenytárs megjelenése a régióban, nevezetesen a győri fürdő nyári beindulása keltett némi izgalmat.

   Ehhez még hozzájött az is, hogy az időjárás sem volt kegyes a turisztikai ágazat szereplőihöz, különösen a nyár elején, amikor egy kéthetes, rendkívül csapadékos időszak volt, ami természetesen kedvezőtlenül hatott a vendégforgalomra. Ám mindezek ellenére az év végére a sorok kiegyenesedtek, és mind a vendégéjszakák, mind a fürdőlátogatók számát figyelembe véve nagyságrendileg sikerült a megelőző év eredményeit produkálni. Reményeink szerint az idén sikerül még tovább erősíteni a pozícióinkat.  

– A turizmus mellett Sárvár ipari teljesítménye is figyelemre méltó. Hogyan teljesít a város gazdasága?

– Sárvárról köztudomású, hogy két, nagyon erős lábon áll a gazdasága: egyrészt  a turisztika, illetve a turizmusipar, másrészt pedig a klasszikus értelemben vett ipar is számottevő. Az elmúlt év gazdasági szempontból kiemelkedő volt az ipar teljesítménye tekintetében, hiszen adóbevételeink meghaladták a megelőző évek nagyságrendjét. A nagy ipari vállalatok jelentős része fejlesztéseket végzett, illetve jelentett be. A város feladata az, hogy ezeket a fejlesztéseket segítse, hogy azok minél gördülékenyebben valósulhassanak meg, egyrészt a munkahelyteremtés, másrészt pedig a következő időszak adóbevételei miatt is. 

– A végéhez közeledik az önkormányzati ciklus. Mire a legbüszkébb az elmúlt évekből? 

– A legbüszkébb arra vagyok, hogy már régóta élvezem a sárváriak bizalmát, amit szeretnék is megtartani. Ha egy konkrét beruházásra gondolok, akkor ennek a ciklusnak az elején vettük birtokunkba a Sárvár Arénát, ami egy igazán impozáns épület, és a sport-, valamint a kulturális élet nagyszerű helyszíne. Büszke vagyok a sárvári civilek aktivitására, akik – az intézményeinkkel együttműködve –  rendezvényeikkel hozzájárulnak a város kulturális életének magas színvonalához.   

– Miket terveznek a következő időszakban?

– Amikor az ember már hosszabb ideje dolgozik a helyi közéletben, akkor rájön, hogy egy következő időszak terveit reálisan fogalmazza meg. Mert kellenek a nagyszerű álmok, de ha két lábbal a földön maradunk és látjuk a mindennapok valóságát, akkor tudunk megvalósítható programokat elindítani. Én tehát a következő időszakban is elsősorban az emberek mindennapi életét és biztonságát befolyásoló programokban gondolkodom, ezért a legelső feladatunk továbbra is a város útjainak építése és szépítése. Másrészt pedig mindig gondolnunk kell a jövőre is, hogy olyan fejlesztéseket indítsunk el, amelyek akár 10-20 éves távlatban hozzák meg a gyümölcseiket. Ezzel utódainknak adnak lehetőséget arra, hogy ki tudják teljesíteni az álmaikat.