Salgótarján eredményesen küzd a munkanélküliség ellen

A nógrádi megyeszékhely polgármestere,Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester arra a legbüszkébb, hogy az utóbbi években a korábbinak a felére sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.

Egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy megoldódjon Salgótarján legfőbb problémája, a munkanélküliség.

Hogyan alakult a munkanélküliség az utóbbi időben?
Két év alatt több mint 300 új munkahely jött létre. Ezeket a lehetőségeket a helyi cégek teremtették meg. Volt, ahol három, míg máshol húsz új státusz keletkezett, de akadt olyan is, ahol százötven. Az látszik, hogy 2014 és 2020 között akár ezer új munkahely is létrejöhetne, és ezzel meg is oldódna ez a súlyos kérdés.

Mi a helyzet a kevésbé képzett munkaerővel?
Úgy gondolom, hogy az önkormányzatnak azokra a szakképzetlen emberekre is gondolnia kell, akik nem találnak munkát. Az egyik lehetséges irány az ő esetükben a közfoglalkoztatás. Ez a program igenis sok embernek segítséget jelenthet, kinek egy, kinek három, kinek öt évre. A salgótarjáni önkormányzat mintegy 2000 embert foglalkoztat évente a közmunkaprogram keretében. A közfoglalkoztatás segítségével ezer fővel tudtuk csökkenteni a tartósan munka nélkül lévők számát.
A másik járható út, ami kivezethet a munkanélküliségből, a szakképzés. Szeretnénk kialakítani egy felnőttképzési bázist, amelynek keretében további képzettséget szerezhetnének azok, akiknek már van valamilyen végzettségük. A képzéseket a nálunk működő vállalkozások igényeihez szeretnénk igazítani.