Rekorderedménnyel zárult a 4. PET Kupa

Petkupa

Negyvenötezer műanyag palacktól szabadították meg a Tiszát a PET Kupa hajósai az idén. A környezetvédelmi kezdeményezés flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke–Tiszamogyorós távot. Hat nap alatt rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a folyóból és árteréből.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére, és eközben a legénység minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból. A résztvevők monitorozzák az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó „hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

− A 4. PET Kupa rekordokat döntött: 65 köbméternyi hulladékot, azaz több mint 45 ezer műanyag palackot és egyéb anyagot gyűjtöttünk össze. A Szatmárcseke−Tiszamogyorós szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtunk és rögzítettünk egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás, a Trash Out segítségével, amiből 21 helyszínt meg is tisztítottunk. – számolt be az eredményekről Hankó Gergely, a 4. PET Kupa egyik szervezője és hulladékgazdálkodási szakértője.

− A folyónak azonosításra kerültek olyan szakaszai is, ahol több száz méter hosszan, mindkét parton hulladékkal szennyezett az ártéri erdő – tette hozzá a szakértő.

A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület társszervezőként és filmes partnerként vett részt a lebonyolításban. A filmes stáb által készített fotók és rövidfilmek tájékoztatták a nagyközönséget a környezetvédelmi akcióról. A hulladék elszállításban és hasznosításban az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. segítette a környezetvédők munkáját. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság fő támogatóként járult hozzá az akció sikeréhez.

Az idei versenyt a FesztPet, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál és a Médiatanács közös hajója nyerte. A verseny flottája tucatnyi hajóból állt az idén is.

Fotó: Magyar Csaba