Pezseg az élet a Csokonai Nemzeti Színházban

Debrecen népszerű kőszínházában tavaly új időszámítás kezdődött, hiszen Ráckevei Anna lett az igazgató.

–       Korábban a színház neve csupán Csokonai Színház volt. Hogyan lett Nemzeti?
–       A színház több más vidéki színházzal egyetemben tavaly elnyerte a nemzeti státuszt, amihez az is szükséges, hogy a színháznak egynél több tagozata legyen. Ez Debrecenben adott volt, hiszen prózai és operatagozattal is rendelkezünk.

–       Hány játszóhelyen zajlanak előadások?
–       Elsősorban a Kossuth utcai épületben, amely Debrecen legrégebbi kőszínháza, de egy kamaraszínházat is működtetünk a Víg mozi épületében. Reményeink szerint pedig hamarosan megépül a Latinovits Színház, amely nagyszínpaddal és tágas nézőtérrel, s további három játszóhellyel rendelkező színház lesz. A befejezéshez szükséges milliárdokat két pályázat segítségével teremti meg az önkormányzat. Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön befejezni jövőre, hiszen különleges évad elé nézünk.

–       Miért lesz különleges év 2015?
–       A színház 2015-ben kezdi jubileumi, 150. évadát, amire nagyon készülünk. Jó lenne, ha maga a főépületünk is megújulhatna, hiszen az országban csupán két olyan színházépület van, amely kimaradt az 1980-as évek nagy felújítási hullámából: a kaposvári és a debreceni. Természetesen tartalmilag is készülünk erre a különleges jubileumra. Gemza Péter művészeti vezető kollégámmal együtt tematikus évadokat tervezünk, amelyek a színháztörténet nagy korszakait járják végig. Az ókori görög drámák után a középkor, a kereszténység kerül a következő évad középpontjába, a 150. évadban pedig éppen a reneszánsz, azaz az újjászületés állna a fókuszban.

csokonai_szinhaz_kulso_03

–       Hogyan értékeli az elmúlt évadot, amely egyben az ön első igazgatói éve volt?
–       Változatos, tartalmas évadot zártunk.A vendégjátékokkal együtt 355 előadást tartottunk 93 ezer néző előtt, ami azt jelenti, hogy 12 ezerrel többen látogatták az előadásokat, mint egy évvel korábban. 13 bemutatónk volt, 15 ezernél több bérletesük, s az előadások átlagos látogatottsága meghaladta a 81 százalékot. A zenés darabok közül a Nabucco és a Légy jó mindhalálig, míg a prózaiak esetében a Régimódi történet és a Hét randi bizonyult a legnépszerűbbnek. A Légy jó mindhalálig című darabbal és a Régimódi történettel egyébként ősszel a Thália Színházban vendégeskedik a társulat, így ezeket szívből ajánlom a fővárosi közönség figyelmébe.