Petőfi Sándor-emlékév: 2023-ban is folytatódik

Az Országgyűlés 2020 decemberében, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kezdeményezésére döntött arról, hogy 2022–2023-at Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja. Ezen idő alatt országosan kiemelt figyelmet kapnak a költő születésének 200. évfordulójához kapcsolódó események és rendezvények.

A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítást indított útjára. A múzeumbusz első állomása Kiskőrös volt, s a busz a tervek szerint 2023 augusztusáig járja az országot és a Kárpát-medencét. A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 hazai és határon túli településre látogat el az utazó kiállítás. A két év során országszerte számos eseményt, például fesztiválokat, kiállításokat, túrákat, gyermekprogramokat rendeznek. Ezekből természetesen Bács-Kiskun megye, mint Petőfi szülőföldje is kiveszi a részét. A kecskeméti Neumann János Egyetem szintén szerepet vállalt az emlékév eseményeinek sorában. Idén októbertől többek között Petőfi értelmezések a 21. században – változó minitárlatok című sorozata havonta jelentkezik új tartalommal.

   A 2023-as Bács-Kiskun megyei programok közül érdemes feljegyezni a Strázsa Honvéd Teljesítménytúrát, amely március végén három helyszínről, Dunavecséről, Szalkszentmártonból és Kiskőrösről indul Szabadszállásra. Az április 23-i kerékpártúra útvonala: Soltszentimre–Csonka torony–Szücsi-erdő–Kiskőrös–Akasztó–Soltszentimre. Augusztus 5-én Történelmi Élőkép – segesvári csata címmel hagyományőrző történelmi csatabemutatót tartanak a kiskunfélegyházai vásártéren.

   A Tatabányai Múzeumban a 2023. március 18-ig látható összművészeti időszaki kiállításon Petőfi Sándor verseire reflektálnak kortárs képzőművészeti és költészeti alkotások.

   A Petőfi-bicentenárium hivatalos honlapján, a www.petofi.hu-n és a Petőfi Emlékévek hivatalos Bács-Kiskun megyei oldalán, a www.petofi200.hu-n minden fontos információ megtalálható az emlékévvel kapcsolatban. A folyamatosan frissülő, térképes programajánlókat böngészve értesülhetnek a legfrissebb kulturális eseményekről, hírekről, oktatási segédanyagokról, de olvashatnak érdekes és izgalmas reformkori történeteket is. 

   A Petőfi Sándor-emlékév végéig, 2023 augusztusáig érdemes tehát ilyen szempontból is megtervezni a belföldi utazásokat, városlátogatásokat, túrákat.