Pest megye is fejleszti a kerékpárutakat

Bőven lehet találni kerékpározásra alkalmas utakat Pest megyében. A kormány 30 milliárdos fejlesztési programja keretében a megye bicikliút-hálózatát is tovább kívánják fejleszteni.

Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött a kormány. A turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették − jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa, Révész Máriusz.

Országszerte több száz kilométer kerékpárút épülhet a következő években, emellett a megyei önkormányzatok a meglévő kerékpárút-hálózatok fejlesztésére is több milliárd forintot szánnak − derül ki az MTI tudósítói által készített körképből.

Pest megyében például Budakeszin, Gödöllőn, Nyáregyháza térségében, Szigetszentmiklóson és Tápiószőlősön készülnek fejlesztésekre, és néhány településen biciklitárolók is épülhetnek majd. Több, részben még pályázati vagy tervezési szakaszban lévő régiós biciklis nagyberuházást terveznek. Az egyik az EuroVelo 6 Pest megyei szakasza, a másik a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárutak egyes részei. Pest megyében egyebek mellett a főváros és Szentendre között, Budapest és Dunakeszi, Budapest és Százhalombatta, illetve a főváros  és Etyek között készül majd kerékpárút. A Dömöst Szentendrével összekötő bringaút nyomvonalát várhatóan szeptemberben véglegesítik – írta az MTI. A megyében a viaticum.hu véleménye szerint bőven lehet kerékpározásra alkalmas utat találni. A Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben például összesen 180 km hosszúságú úthálózatot alakítottak ki.

Révész Máriusz a legfontosabb célok közé sorolta − a turizmust is támogató kerékpárút-fejlesztések előkészítése és végrehajtása mellett − a kerékpáros szolgáltatások fejlesztését, a táblázás egységesítését. Elmondta: 2018-ig országos turisztikai kerékpárút-fejlesztési programot is kidolgoznak. Az országszerte egységes turisztikai útirányjelző táblarendszer kialakítását ősszel kezdenék el, hogy az illeszkedjen a Bejárható Magyarország program információs rendszeréhez is.

fotó: http://gogogo.hu/