Pásztorórák Félegyházán – bemutatkozik a Pásztortűz Egyesület

Pásztortűz

Az alföldi népi életet lassan tíz éve népszerűsítő Pásztortűz Egyesület „Pásztorórák Félegyházán” címmel szervez programot április 8-án, Kiskunfélegyházán. Az érdeklődőket, miután megismerték az egyesület történetét, változatos programok várják.

A Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület egy kiskunhalasi öntevékeny közösség, amely országosan védett műemlékeknél tart programokat annak érdekében, hogy ezzel is felhívja rájuk a figyelmet. Ezeken a helyszíneken rendszeresen szerveznek kulturális és gyermekrendezvényeket. – A közösségteremtő céllal megvalósult rendezvények ingyenesek, mindenki számára elérhetőek, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget.– nyilatkozta Végső István történész, az egyesület elnöke. − Főfeladatunknak tekintjük, hogy ismeretterjesztő előadásokat, fórumokat és egyéb közösségi rendezvényeket szervezzünk minden kiskunhalasi és környékbeli érdeklődőnek, akik szeretnének kikapcsolódni, kulturális, történeti, néprajzi, helytörténeti és természettudományi ismeretekhez jutni, valamint érdekes és értékes emberekkel találkozni. Előadássorozatainkkal fel kívánjuk eleveníteni a tradicionális, valóban polgári beszélgető körök, előadásos esték hagyományát – folytatta az egyesület bemutatását.

2009 óta közel harminc önkéntesük jár temetőtakarításokra, kulturális rendezvényekre, gyermekprogramokra. Eddig mintegy száz önkéntes lehetőséget szerveztek. A Települési Értéktárba számos javaslatot küldött be az egyesület vagy annak valamely tagja. A Megyei Értéktárba a három halasi értékből egyet az ő javaslatuk alapján nyilvánítottak megyei értékké. Hadisírokat és régi síremlékeket mentettek meg. Legismertebb programjaik: Zenélő Szélmalom, Pásztortűz Este, Havi Aprók tánca. Eddig több mint 350 kulturális programot szerveztek.

2017. április 8-án, szombaton Pásztorórák Félegyházán címmel mutatkozik be a Pásztortűz Egyesület Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban. Az egyesület történetét Végső István elnök idézi fel, de lesz betyárhistóriás előadás és ostorbemutató, valamint homokanimáció. Délután pedig az Aprók tánca, azaz a népzene, a néptánc veszi át a szerepet, végül pedig gasztronómiai bemutatóra is sor kerül.

fotó: Pásztortűz Egyesület