Páratlan hangulat a pálfai pincehegyen

Pálfa határában húzódik a Tolnai-hegyhát utolsó vonulata. A helybeliek ezt a kiszögellést Öreg-hegy néven emlegetik. Pálfa Tolna megye északi csücskében egy zsákfalu volt a közelmúltig. Az aszfaltút – éppen az Öreg-hegy tövében – néhány éve épült meg, így megnyílt az út Simontornya felé is.

Egy filmforgatás kapcsán csöppentem bele a helybeli borbarát kör igen kellemes összejövetelébe, a Pálfai Pinceszer kellős közepébe. Mondanom sem kell, hogy az idei rendezvény dátumát azonnal bevésem a naptáramba. A Duna Összeköt Térséget bemutató film főszereplőjét, Rákóczi Ferit is lenyűgözte az itteniek vendégszeretete, a „hegyről” elé táruló panoráma. A Pálfai Öreg-hegyi Borkedvelők Baráti Körének elnöke, Patkós Attila büszkén mutatta meg a birodalmukat, és elmondta, hogy szép időben Dunaújváros és Paks is látszik a dombról, amelynek lejtőin évszázadok óta termelnek szőlőt.

Maga az Öreg-hegy páratlan hangulatú. A lejtő aljáig aszfaltút vezet, ahonnan földutakon lehet eljutni a pincékig. Körülöttük helyezkednek el a szőlőültetvények a néhány évestől az emberöltős tőkékig. Jellemző fajták: kékfrankos, merlot, kadarka, zweigelt, olaszrizling, chardonnay, cserszegi fűszeres, tramini, szürkebarát.

Erre a vidékre jellemzően löszbe vájt belső pincéket találunk a domboldalban, melyek kelet felé néznek, csodálatos kilátást engedve Pálfára és a környező falvakra.

A pálfai Öreg-hegy megér egy kirándulást, melynek az időpontját úgy érdemes kijelölni, hogy akár a borbarátok, akár a falu valamelyik programjával egybe essen. Az idei Pálfai Pinceszert május 23-án rendezik.

Lőrincz Tibor, Paks