Pápa folyamatosan megújul, követve az itt élők elvárásait

Pápa

A Bakony-hegység és a Kisalföld találkozásánál fekvő, épített és kulturális örökségekben gazdag város erős közösséget alkotó lokálpatrióta polgárai joggal érzik úgy, hogy haladnak a korral. A városvezetés igyekszik mindent megtenni azért, hogy megfeleljen az itt élők igényeinek. Dr. Áldozó Tamás polgármestertől kértünk interjút.

‒ Kastély, gyógy- és élményfürdő, kulturális programok, vonzó, barátságos környezet. Minden adott ahhoz, hogy Pápa a figyelem középpontjába kerüljön. Tükröződik ez a város iránt mutatkozó érdeklődésen?

‒ Az elmúlt évek turizmussal kapcsolatos statisztikai adatai azt mutatják, hogy növekedett az Esterházy-kastély és a Várkertfürdő látogatottsága. 2019-ben megközelítettük a százezer vendégéjszakát, ami egyfajta lélektani határ. Meggyőződésem, hogy ezt a számot az idén meghaladtuk volna, ha tavasszal a veszélyhelyzet hónapjaiban, illetve nyár elején a hazai és a külföldi vendégek nem maradnak el. Mindezekkel együtt a város iránti érdeklődés évről évre élénkül. Ennek leglátványosabb eleme a Várkert Termál Kemping felfutása, amely egyébként 2019-ben Európa négy legjobb kempingje között szerepelt a német kemping klubok minősítése alapján. Tervezzük egy szálloda építését is a fürdő környékén, sokat ígérő tárgyalásokat folytatunk a befektetőkkel. 

‒ Rendhagyó időszakot tudunk magunk mögött. Mennyire sínylette meg ezt a város, illetve a vállalkozások? 

‒ Az autóipari beszállító cégekhez érkező megrendelések száma jelentősen csökkent, s ugyancsak érzékenyen érintette a járványhelyzet a szolgáltató szektorban, elsősorban a vendéglátásban érdekelt vállalkozásokat. Mindezek azt is jelentik, hogy az önkormányzatnak is komoly bevételkiesései voltak, ráadásul a veszélyhelyzet kezelése többletkiadásokkal járt. Igyekeztünk csökkenteni a kiadásainkat, a hivatal munkatársai például beleegyeztek abba, hogy munkabérük átmenetileg csökkenjen, illetve az érintettek nem vették fel képviselői tiszteletdíjaikat. A város vezetői pedig jövedelmük húsz százalékát utalták át egy szociális alapítvány számára. Az itt élő emberek jövedelme elsősorban nem az idegenforgalomból származik. Pápának jelentős az ipara, azonban ezzel együtt a turisztikai ágazat lehetőségei is biztatóak. 

‒ Idén mennyi támogatáshoz jutottak, milyen fejlesztéseket tudtak megvalósítani?

‒ Ebben az évben sok futó pályázatunk működik, melyeknek egy része áthúzódik majd 2021-re. Hozzávetőlegesen 10 milliárd forint a fejlesztési előirányzatunk az idei esztendőben. Legnagyobb projektünk egy rekreációs és sportközpont építése, ami 3,3 milliárd forintos beruházást jelent. Az új létesítmény várhatóan decemberre elkészül. A zöld város programban szereplő fejlesztéseink hozzávetőlegesen kétmilliárd forintot jelentenek. Az ipari park bővítése egymilliárd forintba kerül, s természetesen van még jó néhány kisebb volumenű beruházásunk is. Valamennyi projektünket a tervezett időben el tudtuk indítani, s benyújtottunk többlettámogatási kérelmeket is, hogy tovább növekedhessen a mozgásterünk. Fontos külön is megemlítenem a közlekedést érintő beruházásainkat, amelyek csomópontok és körforgalom kiépítését, új kerékpárutak létesítését jelentik. A nagy projektek többsége uniós pályázati forrásokból valósul meg. Elkezdtük a felkészülést az újabb uniós gazdasági ciklusra, megfontolt tervezése zajlik az újabb pályázatainknak. 

‒ Fontos egy település életében a külcsín, de kevés ahhoz, hogy az ott élők jól érezzék magukat. Milyen a város megtartó ereje, közösségi élete?

‒ Pápa nagyon erős identitással rendelkező település, ugyanakkor a lakosságszám csökkenést mutat annak ellenére, hogy az itteni munkahelyek sokakat vonzanak városunkba. Egyre többen ismerik fel azt, hogy Pápán jó élni, jók az önkormányzati szolgáltatások. Sok szempontból példaértékű a közösségépítés. Jól működnek az önszerveződő civil szervezetek. 

‒ Milyen nyár végi, ősz eleji programokra hívná fel a látogatók figyelmét?

‒ Bízunk abban, hogy az idén sokan a belföldi nyaralást választják, így szeretettel várunk mindenkit Pápára. Az Esterházy-kastély, a Pannonia Reformata Múzeum, az UNESCO szellemi kulturális örökség részét képező kékfestés mesterségét bemutató Kékfestő Múzeum, a Várkertfürdő, a Bakony közelsége számos élményt és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Szeptember 9. és 13. között rendezzük meg a hagyományos Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivált, szeptember 25. és 27. között pedig a Pápai Barokk Vigasságokat. Mindkettő számos kulturális és kulináris élményt kínál a városunkba látogatóknak.