Pályázati forrásokból készül jelentős fejlesztésekre Békéscsaba

Csabapark

Kerékpárutak épülnek, óvodákat újítanak fel, megvalósul a belváros rehabilitációjának harmadik üteme, és idén fejlesztik a CsabaParkot is Békéscsabán. A beruházásokat európai uniós forrásból finanszírozzák. 

Békéscsaba tavaly több mint 6,5 milliárd forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsadó az MTI-nek beszélt arról, hogy egymilliárd forintból folytathatják a belváros rehabilitációját. A harmadik ütemben felújítanak több teret, növelik a zöldfelületeket, rendezik az Élővíz-csatorna partját és rendbe hozzák az utcabútorokat.
A CsabaPark fejlesztésének második üteme ugyancsak egymilliárd forintból valósulhat meg. Ebben az ütemben a létesítmény elnyerheti fesztiválközponti funkcióját, s egyebek mellett kolbász-, bor- és pálinkamúzeum is épül.
A békési megyeszékhely több mint 1,1 milliárd forintot úgynevezett helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítására nyert el. A program célja a megyei jogú városok munkaerőpiacának bővítése, a foglalkoztatás fejlesztése. 766 millió forintból négy iskolát és 218 millióból három óvodát korszerűsítenek, 813 millió forintból 4,5 kilométeren három új szakasszal bővül Békéscsaba kerékpárút-hálózata, 250 millióból pedig három utcában építenek kerékpárutat és valósítanak meg útkorszerűsítést.
A városi piac − amely a Modern városok programban is szerepel – 740 millió forintból újulhat meg, a TOP-programból az elárusítótér lefedését, hőszigetelését, nyílászárócseréjét, valamint akadálymenetesítését valósítják meg.
350 millió forintból megújul a jaminai egészségház, a Munkácsy Mihály Múzeum átépítésére, új kiállító- és közösségi fogadótér kialakítására pedig 200 millió forintot nyert el a város.

fotó: koncert.hu