Ötven program idézi meg Erzsébet királyné alakját

Gödöllő Sissi

Erzsébet királyné, azaz Sissi születésének száznyolcvanadik és a kiegyezés létrejöttének százötvenedik évfordulóját az idén mintegy ötven tematikus programmal ünnepli Gödöllő, illetve a Gödöllői Királyi Kastély. A királyné egyik kedvenc pihenőhelye volt Gödöllő, ahol több mint kétezer éjszakát töltött el. 

A bölcsőtől a koronáig – Gödöllő, a királyné városa mottóval szervez Erzsébet királynéra, Sissire emlékező programsorozatot Gödöllő és a Gödöllői Királyi Kastély.

Az év két legfontosabb eseménye a mintegy ötvenből a júniusi Koronázási Hétvége és a novemberi Erzsébet-bál lesz. Ujváry Tamás, a kastély igazgatója a programot ismertető sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a gödöllői kastély ma az Erzsébet-kultusz otthona. A programok közül kiemelte a nyáron nyíló Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című kiállítást, valamint az Erzsébet királyné ruháit bemutató novemberi, időszaki tárlatot. A gyűjtemény tizennégy ruharekonstrukciót vonultat fel, amelyeket eredeti fotók, festmények, illetve leírások alapján készítettek el.

Czédly Mónika divattervező szerint a legizgalmasabb darab egy koronázási ruha hiteles másolata, amelynek felső részét bársony fűzővel és fátyollal, a hosszú, selyemuszályos szoknyát pedig csipkével díszítették. A ruháknak fontos jellemzőjük, hogy a királyné eredeti testméretei szerint készültek el.

Kósa Erika, a tavaly alakult Sissi Alapítvány elnöke kiemelte, hogy nemcsak aktív ápolói kívánnak lenni a királyné emlékének, de női példaképként is tekintenek Erzsébetre. A programok közül a június 8-án a budai Mátyás-templomban felcsendülő emlékkoncertet emelte ki, hiszen 1867. június 8-án itt koronázták magyar királlyá Ferenc József császárt és királynévá Erzsébet császárnét.

A MÁV húsvétkor és a koronázási hétvégén különvonattal társul az ünnepi eseményekhez. A június 10-én a királyi váróba befutó szerelvény különlegességét az adja, hogy ezzel érkezik a Szent Korona másolata. A szervezők bemutatták a Ferenc József- és az Erzsébet királyné-tortát is, illetve tájékoztattak arról, hogy Monarchia-torta is készül az emlékév keretében.