Ötkötetnyi kincs Tolnából

Tolna

Öt kötetben foglalja össze Tolna megye értékeit – épített örökségét, gasztronómiai, kulturális értékeit, természeti kincseit a Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkája nyomán született Kincses Tolna megye című kiadvány. A megye értékeinek bemutatására egy új honlap is létrejött. 

A megye területén fellelhető települési és tájegységi értékeket − legyen az gasztronómiai, természeti, kulturális, műszaki, agrár- vagy humánérték − magába foglaló Kincses Tolna megye öt kötetet számlál, s ezerkétszáz példányban jelent meg, ebből kilencszáz az öt kötetet egybefoglaló mappában. A megjelenést a Tolna Megyei Önkormányzat pályázata nyomán tízmillió forinttal támogatta a Földművelésügyi Minisztérium. Ebből az összegből nemcsak a nyomtatott kiadvány, hanem a honlap, az új arculat is elkészült. Kölesden „Vár a megye” programot, Szekszárdon kiállítást rendeztek, valamint egy öt állomásból álló tanácskozást is szerveztek. Az ötödik, Pakssal és a kistérséggel foglalkozó kötet megjelenését Paks Város Önkormányzata támogatta. A Kincses Tolna megye Schubert Péter munkája, a paksi kötet fotóillusztrációit Babai István készítette. A kötetek azt a mintegy háromszáz „tételt” sorakoztatják fel, amelyet a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek közé emelt be.

− Tolna megye kincsei: gazdag vizeink és erdőink, ezek növény- és állatvilága, kiváló borvidékeink, emberi munkánk kiemelkedő eredményei, műemlékeinket magába foglaló épített környezetünk, hírneves népművészetünk, történelmi és irodalmi múltunk, élő hagyományaink és az ezekből is táplálkozó kulturális sikerek. Vendégszeretetünk a megyei identitástudat sarokkövetit jelentik, nem csupán a mindennapi életünk gyönyörű díszletei, hanem tovább építhető és gyarapítható is egyben – fogalmazott Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a kiadvány megszületése kapcsán.

– A máshol élőknek azt kívánom, hogy e kötetek által Tolna megye örömmel való felfedezésében legyen részük, és ha még nem tették, mihamarabb látogassanak el hozzánk – fejtette ki a űelnöke. Hozzátette, a megye polgárainak pedig azt kívánja, hogy az egybegyűjtött kincsek révén is erősödjön szűkebb hazájuk iránti szeretetük és büszkeségük.

fotó: Vida Tünde