Összefogás Békésben a színvonalas felsőoktatásért

Békési egyetem

A békéscsabai Szent István Egyetem (SZIE) összesen közel 1,5 milliárd forint, 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást nyert konzorciumi partnereivel, Gyula és Szarvas városával együtt a felsőoktatás fejlesztésére.

Hat projekt valósul meg Békés megye három városában egy TÁMOP támogatású programban. Az ennek keretében megvalósuló hat győztes pályázat tovább erősíti Békés megye gazdasági életét, előrehaladást és versenyképességet eredményez – nyilatkozta dr. Tőzsér János rektor. Mint jelezte, a naprakész tudás feltételei csak akkor adottak, ha megvannak hozzá a megfelelő partnerek – márpedig a pályázatok ehhez nyújtanak hathatós segítséget.

A hat projektet dr. Bíró Tibor dékán mutatta be. Ezek: egy interdiszciplináris nemzetközi kutatói team létrehozása Békés megyében; Smart City innovatív kutatási hálózatok fejlesztése Gyula és Salgótarján városokban; szakmai innovatív együttműködés a gyakorlatorientált képzésért; a tudományos és kutatói munka, valamint életpálya korszerűsítése a SZIE Békés megyei képzéseiben; tudás-park a magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséért Békéscsabán; az Eötvös József Főiskola műszaki és gazdaságtudományi alapképzéseinek bővítése a vízügyi szakterületre.

A három város által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megye fejlődése elképzelhetetlen a felsőoktatás fejlesztése nélkül. A projektek új távlatot nyitnak Békés megyében, növelik annak megtartó erejét. Az intézményből kikerülő tehetséges, alkotó fiatalok pedig nagy potenciált jelentenek a térségnek.

fotó: Wikipédia