Októberben kezdődik az M70-es autóút átépítése

M70

Októberben kezdődik, és 2019 végére fejeződhet be a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak autópályává szélesítése. A 21,3 kilométer hosszú gyorsforgalmi úton 10,1 kilométeren szükséges a kétszer egysávos szakasz kétszer kétsávossá bővítése.

Még az ősszel elkezdődik az M70-es út balesetveszélyes, kétszer egysávos szakaszainak átépítése. A beruházó NIF Zrt. az MTI-nek azt közölte, hogy a beruházás a több mint 20 kilométer hosszú szakasz megépítésén túl tartalmazza a magyar−szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közművek, illetve létesítmények megépítését is. Ezen felül a bal pályán meglévő kilenc híd összekötése is a kivitelezés rész a jobb pályán kialakítandó hídszerkezetekkel. A jobb oldali pályaszakasz kialakításával együtt a Mura árvízvédelmi töltésszakaszának átépítését is el kell végeznie a kivitelezőnek.
A beruházás építési közbeszerzési eljárásának nyertese a közös ajánlatot tevő Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt, a kivitelezés értéke nettó 16,7 milliárd forint. A kivitelezői szerződés azonban még feltételes mindaddig, amíg a beruházás forrását biztosító kormányhatározat meg nem jelenik.
A munkaterület átadását szeptember végére tervezi a NIF, a tényleges munkák várhatóan október végén kezdődnek majd el. Az M70-es teljes autópályává fejlesztése várhatóan 2019 negyedik negyedévére fejeződik be − áll a NIF tájékoztatásában.

A balkáni országokat és Nyugat-Európát összekötő autópálya-hálózatban egyedüliként egy-egy sávra szűkülő, 2005-ben átadott gyorsforgalmi út fejlesztése azt követően indult el, hogy több halásos és súlyos baleset történt ezen az útszakaszon. Első intézkedésként az egysávos szakaszokon megszüntették az előzési lehetőséget, illetve fizikailag is szétválasztották a két oldalt, amelynek köszönhetően azóta jelentősen csökkent a balesetek száma.

Fotó: wikipedia.hu